Ce urmează să facă Putin. Statele Unite le-au cerut cetățenilor săi să părăsească imediat Rusia

Ce urmează să facă Putin. Statele Unite le-au cerut cetățenilor săi să părăsească imediat Rusia Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Oficialii din SUA le-au recomandat cetăţenilor americani să nu călătorească în Rusia, chiar dacă merg în interes de serviciu. Ei au mai spus că țara condusă de Vladimir Putin nu este un loc sigur și că trebuie evitată cu orice preț.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, le-a recomandat americanilor să nu călătorească în SUA, după ce reporterul Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal a fost arestat pentru două luni, joi, sub acuzaţia de spionaj. Oficialii americani au declarat că țara condusă de Putin trebuie evitată, cel puțin pentru o perioadă.

Oficialii americani au mai transmis că acuzaţiile de spionaj ale Rusiei împotriva jurnalistului sunt „ridicole” şi „absolut absurde”. „Nu am reuşit să obţinem acces consular şi nimeni din ambasada noastră nu a reuşit să se întâlnească cu el”, a declarat vineri John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. „Continuăm să lucrăm la acest lucru, desigur, şi o vom face până când vom obţine acel acces consular, pentru a ne asigura singuri cum se simte”, a spus oficialul Casei Albe.

Oficialii din SUA au mai spus că Rusia este un mediu ostil pentru cetăţenii americani și le-a recomandat să plece cât mai repede din țara condusă de Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Twitter

„Nu este momentul ca americanii să se afle în Rusia. Dacă vă aflaţi acum în Rusia - fie că este vorba de afaceri sau de agrement, orice fel de călătorie - trebuie să plecaţi acum”, a declarat Kirby. „Nu este un loc bun pentru voi să vă aflaţi în Rusia, chiar dacă sunteţi un jurnalist care lucrează. Rusia este un mediu ostil pentru cetăţenii americani în acest moment. Şi este timpul să plecaţi dacă vă aflaţi acolo”, a subliniat Kirby, potrivit News.

Un jurnalist american, arestat în Rusia

Preşedintele Joe Biden a cerut Rusiei să îl elibereze pe Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal, care riscă 20 de ani de închisoare. „Lăsaţi-l să plece”, a spus Biden.

Întrebat dacă are de gând să expulzeze diplomaţi ruşi după reţinerea lui Gershkovich, Biden a răspuns: „Nu acesta este planul în acest moment”. Cu toate astea, oficialii ruși nu ar avea de gând să-l elibereze pe jurnalistul american. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că orice „ameninţare” făcută de SUA în legătură cu Gershkovich „culege furturnă”.