Rusia lui Putin, la un an de război

Rusia lui Putin, la un an de războiSursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Președintele Rusiei consideră invazia în Ucraina drept un război sfânt pentru însăși identitatea Rusiei. Înainte de război, Putin s-a definit ca un președinte iubitor de pace, care nu va ataca niciodată o altă țară. În momentul de față, este vorba despre cu totul și cu totul altceva. Vrea să salveze Occidentul de decadență.

Pe măsură ce se apropie împlinirea unui an de la  invazia Ucrainei de către Rusia, armata lui Vladimir Putin a suferit eșec după eșec, neatingându-și nici pe departe obiectivul său de a prelua controlul asupra Ucrainei. Dar, acasă, nemulțumirile și mentalitatea imperialistă care l-au determinat pe președintele Rusiei să invadeze Ucraina s-au înfipt adânc în mintea rușilor, lăsându-l pe liderul lor mai dominant ca niciodată.

Putin a transformat „valorile tradiționale” într-un instrument politic – semnând, de exemplu, o nouă lege anti-homosexuali – în timp ce se autoproclamă ca un alt Petru cel Mare recucerind pământurile pierdute ale Rusiei. Grupările de activiști și organizațiile de apărare ale drepturilor civile, care au apărut în primii 30 de ani ai Rusiei post-sovietice, au avut parte de un sfârșit brusc, în timp ce grupările naționaliste considerate cândva drept marginale au ocupat centrul scenei, se arată într-un articol publicat luni în New York Times.

Putin luptă cu un Occident decadent și agresiv

Înainte de război, Putin s-a autoproclamat ca fiind un președinte iubitor de pace, care nu va ataca niciodată o altă țară. Nici în momentul de față el nu consideră că ar fi atacat pe cineva. El cataloghează războiul din Ucraina drept o luptă împotriva „naziștilor” susținuți de Occident. De asemenea, el  consideră invazia în Ucraina drept un război sfânt pentru însăși identitatea Rusiei, declarând că țara sa luptă pentru a preveni normele liberale de gen și acceptarea homosexualității impuse de un Occident decadent și agresiv.

„S-a construit un nou sistem de valori”, a spus Aleksandr Daniel, expert în dizidenții sovietici. „Valori publice brutale și arhaice.”

Între timp, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că este îngrijorat din pricina Chinei, care are în vedere oferirea de arme și alte ajutoare militare Rusiei. El a avertizat China că acest lucru „ar cauza o problemă serioasă” pentru relațiile deja tensionate dintre cele două state.