Ce trebuie să știți despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Valeriu Gheorghiță a explicat care este principala temere. VIDEO

Ce trebuie să știți despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Valeriu Gheorghiță a explicat care este principala temere. VIDEO Sursa: arhiva EVZ

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că, din data de 26 ianuarie, începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Platforma permite deja programarea, dar vaccinarea se poate face şi fără programare.

Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează asupra modalităților de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, începând cu data de 26 ianuarie 2022. 

Cum se poate realiza vaccinarea copiilor

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă (VIDEO) că la nivel naţional sunt 1.200.000 de copii cu vârsta între 5 şi 11 ani, iar din estimările făcute de Comitetul Naţional de Vaccinare rata de vaccinare la această categorie va fi de 20%, ceea ce înseamnă 250.000 – 260.000 de copii, iar pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani rata de vaccinare în România este de 17%. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune despre riscul de miocardită după vaccinarea copiilor de vârstă 5-11 ani

Valeriu Gheorghiță: „În SUA sunt în momentul de față peste 37 de milioane de doze administrate la grupa de vârstă 5-11 ani. Știu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă 12-18 ani.

Practic, rata de apariție a miocardiei la grupa 5-11 ani a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2, față de grupa de vârstă de peste 12 ani care era de aproape 10 ori mai mult, iar din acest punct de vedere avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva Covid-19 au eficiență de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice pediatrice”, a declarat Valeriu Gheorghiță în conferinţa de presă.

Ce trebuie să știe părinții cu privire la vaccinarea copiilor

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte și forme grave de COVID-19. Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în rândul populației pediatrice cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România mai declarat:  „Această estimare de 20% se bazează pe datele culese din viaţa reală în urmă sondajelor de opinie, care evaluează intenţia de vaccinare. Acesta e un prim aspect. Al doilea aspect, la grupa de vârstă 12-15 ani, noi am demarat campania de vaccinare în 2 iunie şi până la acest moment practic avem o rată de acoperire de vaccinală undeva la 16 - 17%. Din acest punct de vedere mesajul nostru este unul cât se poate de clar şi se bazează pe datele din viaţa reală, în Statele Unite, în momentul de faţă sunt peste 37 de milioane de doze administrate la această grupă de vârstă 5 - 11 ani”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

De ce copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar trebui vaccinați?

Obiectivul principal al vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani este de fi protejați împotriva infecției SARS-CoV-2 și de a reduce povara generală a bolii la aceasta grupă de vârstă. Nu toți copiii din această grupă de vârstă au același risc de a dezvolta forme severe de boală. Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate, având în vedere riscul crescut de a dezvolta forme severe de boală.

Este vaccinul împotriva COVID-19 sigur pentru administrarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?

Răspunsul este DA, vaccinurile sunt sigure pentru copiii din această grupă de vârstă. Studiile efectuate până în prezent au raportat că profilul de siguranță al vaccinului este similar la această grupă de vârstă cu cel din rândul adolescenților.

Copiii pot avea unele reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19, care sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină. Aceste reacții adverse arată că organismul copiilor își dezvoltă un răspuns imun protector față de boală; de obicei reacțiile adverse vor dispărea în maxim câteva zile, iar acestea nu apar la toți copiii. În situații foarte rare pot apărea reacții adverse mai grave de tipul reacțiilor alergice severe, miocardită sau pericardită.

Cele mai frecvente reacții secundare ale vaccinării împotriva COVID-19 care au fost raportate sunt: reacțiile locale, la locul de injecție (durere locală, roșeața, tumefacție) și reacțiile generale (cele mai frecvent întâlnite sunt oboseala, durere de cap, febra, frisonul, durerile musculare și greața), se arată pe platforma vaccinare-covid.gov.ro.