Ce speră temutul criminal Passaris să-i aducă anul 2021

Ce speră temutul criminal Passaris să-i aducă anul 2021

În urmă cu 20 de ani, un jaf cu mână armată în centrul Capitalei și capturarea grecului Kostantinos Passaris pentru uciderea a doi bărbați a ținut multe zile primele pagini ale ziarelor. Opinia publică era șocată.

Passaris a fost capturat destul de repede de polițiștii de la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, ajutați de trupe speciale ale Ministerului de Interne. Grecul a fost prins și încătușat într-un apartament de pe bulevardul Turda din București, fără să apuce să ajungă la armele pe cre le avea în casă.

A fost condamnat la închisoare pe viață pentru jaful și uciderea celor doi bărbați dintr-o casă de schimb valutar în anul 2001. Lista crimelor comise de Kostas Passaris era însă mult mai lungă, fiind căutat de autoritățile din Grecia, unde trebuie să răspundă și în ziua de azi pentru moartea a cinci polițiști pe care i-a ucis în timp ce a evadat.

Criminalul, extrem de periculos, a fost tot timpul ținut în condiții de maximă securitate, chiar cu lanțuri la picioare. Cei mai mulți ani i-a petrecut în Penitenciarul de maximă siguranță de la Craiova. Stătea singur în celulă, supravegheat intens, iar când era scos din celulă întotdeauna era însoțit de 4 gardieni din trupa specială de pază. Apoi, în 2009, a fost transferat la Gherla și, ulterior la Arad.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Penitenciarul din Gherla s-a întâmplat un incident urât, despre care am aflat doar de la instanță atunci când Passaris a cerut eliberarea. Deținutul, atât de păzit la Craiova, a reușit la Penitenciarul Gherla să obțină un telefon mobil și vorbea la el din celulă.

Anul trecut, grecul a cerut liberarea condiționată, pentru că legea stipulează că cei condamnați la închisoare pe viață pot să solicite instanței de judecată punerea în libertatea la împlinirea perioadei de 20 de ani. El a cerut, dar nu i s-a dat.

„Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul Konstantinos Passaris, în prezent aflat în executarea pedepsei în Penitenciarul Arad şi dispune rediscutarea situaţiei petentului după data de 26 august 2021. Obligă petentul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Dispune virarea din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Arad a sumei de 313 lei reprezentând onorar avocat din oficiu. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare”, au decis judecătorii de la Arad, unde a fost transferat de la Gherla.

Conform deciziei, Kostas Passaris mai are voie să solicite liberarea conditionată abia în august, așa că cea mai fierbinte dorință a sa pentru anul 2021 este să i se aprobe cererea să iasă din pușcărie. Lucru care nu se va întâmpla nici dacă instanța din România va hotărî să-i acorde dreptul la liberare condiționată.

Passaris trebuie să plătească și pentru crimele dn Grecia

În anii 2000 și 2001, Kostas Passaris era liderul unei bande deosebit de periculoase, fiind considerat un tip foarte crud. În februarie 2001, Passaris a fost arestat de polițiștii eleni, dar a reușit să evadeze din arestul Poliției din Atena, unde a simulat o criză de epilepsie. Pe drum spre spital, ambulanța în care se afla a fost atacată de către membrii bandei sale, care au deschis focul. Au fost uciși 5 polițiști.

În august 2001, polițiștii eleni au reușit să îl localizeze pe Passaris, în Atena, dar acesta a reușit din nou să fugă, chiar dacă pe urmele sale au fost trimiși 50 de polițiști.

Cu un pașaport fals a ajuns în România, cu ajutorul prietenului său, Sorin Popa, un periculos criminal, cu care se pare că dăduse mai multe lovituri. După câteva jafuri prin țară, Passaris a ajuns în București, unde ți-a făcut repede o iubită româncă. Era împreună cu ea în noaptea în care a intrat înarmat cu un pistol în casa de schimb valutar de pe bulevardul Magheru și  i-a ucis pe cei doi angajați. A furat suma de 56.000 de lei, care nu reprezenta, în 2001, o sumă colosală.

Pot să vă spun că astăzi temutul criminal grec nu mai arată ca în aceste poze, vechi de 20 de ani, respectiv 1o ani. Nu prea mai are păr, s-a îngrășat și nici măcar privirea aia încrâncenată nu o mai are, după cum mi-a relatat o sursă din zona penitenciarelor.

După ce va fi eliberat din închisorile românești, Passaris nu va zburda pe străzile României. El va fi preluat de autoritățile elene direct din închisoare pentru a fi judecat pentru cele cinci crime comise în Grecia, victime fiind polițiști. Cel mai probabil și instanțele din țara natală să-l condamne la închisoare pe viață.