Ce se întâmplă cu zilele libere din anii trecuți. Până la ce dată mai pot angajații să beneficieze de ele
- Iulia Moraru
- 2 aprilie 2023, 08:51
Salariații care nu au reușit să-și ia cele 20 de zile libere din concediul de odihnă în 2021 sau în 2022, au posibilitatea să beneficieze de acestea în continuare, însă până la o dată stabilită, potrivit legislației în vigoare.
Astfel, zilele de concediu neluate din anul 2021 trebuie să fie acordate, în natură, cel târziu până la mijlocul anului 2023, iar cele din anul 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.
Legislația muncii stabilește că toți angajații au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare, raportat la perioada de activitate prestată. De asemenea, anumiți angajatori pot acorda salariaților lor și zile libere suplimentare, cum ar fi cele de ziua de naștere.
Până când mai pot beneficia salariații de zilele libere rămase din 2021
„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, potrivit prevederilor din Codul muncii.
Când vorbim despre zilele de concediu rămase din 2021, salariații trebuie să știe că mai pot beneficia de ele doar până la 30 iunie 2023. Există și posibilitatea compensării în bani a acestora, însă numai în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.
Salariații sunt plătiți cu salariul întreg pe perioada concediului de odihnă
De asemenea, angajații vor primi salariul întreg pe toată durata concediului de odihnă, alături de alte bonusuri pe care le-ar fi primit dacă nu s-ar fi aflat în concediu.
Indemnizaţia de concediu de odihnă este calculată în Codul muncii ca medie zilnică a drepturilor salariale (adică salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent numai) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Mai mult, dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări, potrivit româniatv.net.