Ce se întâmplă cu toxinele din creier în timpul somnului. Studiu

Ce se întâmplă cu toxinele din creier în timpul somnului. Studiu Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un nou studiu al Institutului britanic de cercetare a demenței arată că somnul nu îmbunătățește capacitatea creierului de a elimina toxinele, contrar unor convingeri vechi.

Cercetătorii au folosit un colorant fluorescent pentru a urmări mișcarea fluidelor în creierul șoarecilor, constatând că eliminarea toxinelor a scăzut cu 30% în timpul somnului și cu 50% sub anestezie, comparativ cu starea de veghe. Acest lucru contestă teoria conform căreia sistemul limfatic este mai activ în timpul somnului. Studiul, publicat în Nature Neuroscience, subliniază necesitatea de a explora alte motive pentru care somnul este crucial și modul în care aceste constatări se referă la oameni.

 Somnul și creierul

Cercetătorii au folosit un colorant fluorescent pentru a studia creierul șoarecilor, observând cât de repede se deplasa colorantul dintr-o zonă a creierului în alta și cât de repede era eliminat din creier. Acest lucru le-a permis să măsoare direct rata de eliminare a colorantului din creier. Studiul a arătat că eliminarea colorantului a fost redusă cu aproximativ 30% la șoarecii adormiți și cu 50% la șoarecii care au fost anesteziați, în comparație cu șoarecii care au fost ținuți treji.

Dimensiunea moleculelor poate afecta rapiditatea cu care acestea se deplasează prin creier, iar unii compuși sunt eliminați prin diferite sisteme. Prin urmare, măsura în care constatările sunt generalizabile nu este încă confirmată. Studiul este publicat în Nature Neuroscience.

Ne puteți urmări și pe Google News
Simptome periculoase în cazul unui accident vascular cerebral

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Co-liderul studiului, Bill Wisden, PhD, director interimar de centru al Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie de la Imperial College London, spune că există multe teorii cu privire la motivul pentru care dormim și, deși am arătat că eliminarea toxinelor nu poate fi un motiv cheie, nu se poate contesta faptul că somnul este important.

Perturbarea de somn este un simptom comun pe care îl experimentează persoanele care trăiesc cu demență; cu toate acestea, încă nu știm dacă acesta este o consecință sau un factor determinant în evoluția bolii. Este foarte posibil ca un somn bun să contribuie la reducerea riscului de demență din alte motive decât eliminarea toxinelor. În general, faptul de a fi treaz, activ și de a face exerciții fizice poate curăța mai eficient creierul de toxine.