Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se întâmplă cu probele din „Dosarul Ayahuasca”? Șamanul drogurilor face acuzații fără precedent. FOTO
Ce se întâmplă cu probele din „Dosarul Ayahuasca”? Șamanul drogurilor face acuzații fără precedent. FOTO

Ce se întâmplă cu probele din „Dosarul Ayahuasca”? Șamanul drogurilor face acuzații fără precedent. FOTO

Fostul șef DIPI, trimis în judecată în faimosul „Dosar Ayahuasca”, reclamă faptul că soarta unor probe strânse în timpul perchezițiilor este incertă,

Fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), Gelu Oltean, trimis în judecată pentru trafic de droguri de mare risc și constituirea unui grup infracțional organizat, reclamă că de 8 luni dosarul se află în procedură de cameră preliminară. El mai precizează că probe găsite la percheziție au fost „consumate și distruse” în procesul analizelor de laborator, potrivit ziare.

Probe „consumate si distruse”

„Prin grija anchetatorilor nostri, am ajuns în postura în care nu ne mai putem apăra prin intermediul unei expertize (inexistentă în cauză) criminalistice a drogurilor, care ar fi putut tranșa dacă decoctul respectiv conține, ori nu, vreo substanță incriminată”, este concluzia sa.

„La dosar a sosit recent un răspuns parțial la solicitările judecătorului de camera preliminară, care spune că probele găsite la percheziție au fost, „consumate și distruse” în procesul analizelor de laborator”! Cu alte cuvinte, presupusul produs și motiv al faptei NU MAI EXISTĂ ….asta pentru eventualitatea în care cineva ar intenționa să facă în viitor o expertiză”, relatează fostul șef al DIPI.

Contestă  procedurile

Într-un alt dosar, disjuns din acesta, este cercetat și „modul de respectare a procedurilor și metodologiei de efectuare a unei constatări tehnico-științifice”. „Pentru a nu genera vreo confuzie, subliniez că stranie nu este investigația în sine, al cărui rezultat ne interesează și pe noi, cel puțin la fel de mult, ci organul judiciar care o efectuează, rămânând întrebarea dacă acest organ judiciar este ori nu competent după calitatea persoanei?”, consideră Gelu Oltean.

El vorbește despre arestarea sa „cel puțin bizară”, pe 15 decembrie 2019, fără ca în dosar să existe vreo constatare, ori expertiză din care să rezulte că vreuna dintre substanțele ridicate cu ocazia perchezitiei ar fi conținut DMT, respectiv, fără a cunoaște rezultatele analizei toxicologice a probelor biologice prelevate, prin examinarea fizică a 38 de persoane”, despre care „se susține că ar fi bput ceaiul terapeutic, decalcifiant al glandei pineale, Ayahuasca„.