Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie. Ministerul Muncii analizează mai multe variante
- Ionel Sclavone
- 3 noiembrie 2021, 05:56
Pensiile ar putea crește, începând cu anul viitor cu un procent mai mare decât cel de 6%, stabilit inițial la nivelul guvernului. Ministrul Muncii a dezvăluit că se fac simulări de indexare cu până la 12%.
Ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pensiile vor fi indexate cu 6 % începând de la 1 ianuarie 2022. Dar, a dezvăluit aceasta, este posibil ca procentul de indexare să fie mai mare, de 12%. Iar în acest sens se fac simulări pentru a vedea care va fi impactul bugetar.
„O pensie mică, de 800 de lei, dacă se face o indexare de 10 la sută, îi creşte pensia cu 80 de lei. Dacă are 70.000 de lei, înseamnă o creştere de 7.000 de lei. Şi atunci vă întreb, unde este echitatea în sistemul de pensii? Ne dorim ca pensiile să fie indexate de la 1 ianuarie 2022 cu şase la sută, dar avem simulări de indexare cu până la 12 la sută”, a declarat Raluca Turcan.
Cele mai mici și cele mai mari pensii din România
Potrivit spuselor sale, cele mai mici pensii din România sunt de aproximativ 800 – 900 de lei, în vreme ce pensiile cele mai mari ating 70.000 de lei. De aceea este nevoie să fie reduse inechitățile și regândit mecanismul de indexare. Pentru că nu este normal ca pensiile mari să fie majorate cu același procent ca și cele mici. Din acest motiv s-a procedat la recalcularea pensiilor și înregistrarea lor în sistemul digital.
„Faptul că noi facem această muncă ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani nu înseamnă să punem paranteze la nevoia oamenilor de a avea venituri mai mari şi atunci până ce finalizăm acest proces rămâne în vigoare legea actuală şi pensiile se indexează. Unde este problema? Că în România avem cea mai mică pensie de aproximativ 800-900 de lei şi avem pensii şi de 70.000 de lei. În momentul în care nu reduci inechităţile şi indexezi aşa cum este legea în vigoare, înseamnă că vor creşte cu acelaşi procent şi pensiile mici şi pensiile mari”, a mai spus Raluca Turcan.
Digitalizarea ajută la recalcularea pensiilor
„Nimeni nu şi-a pus problema să digitalizeze. Şi atunci am spus, băgăm toate datele în format digital, luăm în calcul inclusiv indicatori noi de contributivitate astfel încât atunci când terminăm legea să putem face recalcularea pensiilor automat. Avem 1.400.000 de dosare de pensii digitalizate în doar nouă luni de zile. Ne propunem ca până la finalul anului 2022 să fie digitalizat întregul sistem”, a afirmat Raluca Turcan.