Evenimentul Zilei > Actualitate > 1 ianuarie vine cu majorări ale pensiilor și alocațiilor! Raluca Turcan, reacție acidă la adresa PSD
1 ianuarie vine cu majorări ale pensiilor și alocațiilor! Raluca Turcan, reacție acidă la adresa PSD

1 ianuarie vine cu majorări ale pensiilor și alocațiilor! Raluca Turcan, reacție acidă la adresa PSD

În plină criză politică, Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a oferit o serie de informații cu privire la majorările de la 1 ianuarie 2022. Această reacție acidă din mediul online a venit ca o replică pentru PSD, care nu susțin Guvernul Ciucă din cauza unor neînțelegeri din trecut.

Raluca Turcan a decis să își facă publică părerea cu privire la decizia luată de PSD în legătură cu Guvernul Ciucă. Aceasta susține că social-democrații ar trebui să mediteze mai bine asupra votului pe care îl vor da miercuri și precizează faptul că decizia acestora are legătură cu faptul că nu se regăsesc propunerile PSD în materie de creșteri de venituri.

Ministrul interimar al Muncii a vorbit despre majorările propuse de social-democrați și susține că planul acestora ar duce, anul viitor, la creșteri de 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum. Raluca Turcan este de părere că promisiunile trebuie să fie posibil realizabile, tocmai din acest motiv anunță majorarea alocațiilor cu 20%, iar indexarea pensiilor cu minim 6%.

„Aș vrea să spun cât se poate de clar câteva lucruri, lăsând deoparte retorica și tensiunea politică mult prea crescută a momentului.

Guvernul a reușit în acest an să ia măsuri pentru creșterea veniturilor și sprijinirea celor care au nevoie de asistență socială de calitate, cât și pentru depășirea perioadei dificile generată de criza sanitară și criza internațională a prețurilor”, se arată în postarea făcută pe pagina personală de Facebook a Ralucăi Turcan.

Ministrul muncii vorbește despre realizările liberalilor din acest an

Ministrul interimar al muncii a ținut să precizeze faptul că, în acest an, au fost puse am pus în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajați și angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, cu care am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă. Alocațiile copiilor au fost majorate cu 20% la începutul anului și este în discuție creșterea salariului minim la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022.

„Toate aceste măsuri se vor resimți în buzunarele oamenilor și continuăm să creștem veniturile mici și să oferim suport celor vulnerabili. Diferența între cei care livrează soluții pentru oameni și cei care doar îi amăgesc vine însă din cât de sustenabilă e fiecare promisiune.

Un efort realist și sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă :
• creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta;
• de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare;
• vom menține direcția de creșterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali. „, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

În declarațiile sale, ministrul interimar al Muncii susține că cetățenii români au nevoie de promisiuni sustenabile, însă este absolut necesar și menținerea unui echilibru bugetar. Ea a mărturisit faptul că, în prezent, aproximativ 133 de miliarde de lei pe an sunt alocați către pensii, alocații, șomaj și asistență socială.

„Oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea creșterii prețurilor este majoră, dar trebuie să păstrăm echilibrul bugetar, investițiile și perspectiva de creștere economică , pentru că acestea reprezintă real baza creșterii veniturilor. Acum alocăm în total doar pentru pensii, alocații, asistență socială și șomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii și asistență socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum.

De unde am putea aloca acești bani? Din investiții? Am arunca în aer singurul motor real de creștere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor. Și din investiții publice consistente! Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri”, își încheie postarea Raluca Turcan.