Schimbări uriașe în România! Pensiile, supuse unor modificări radicale. „Fără tratament special”

Schimbări uriașe în România! Pensiile, supuse unor modificări radicale. „Fără tratament special”Sursă: arhiva EVZ

Legea pensiilor și salariilor va fi supusă unor noi modificări. Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, de către ministrul demis Raluca Turcan. România va urma un „sistem echitabil”, asemănător statelor europene mult mai dezvoltate decât țara noastră, prin care se va urmări „plafonarea sporurilor, fără tratament special pentru medici, militari și personal din structurile de securitate”.

Ministrul demis al Muncii a anunțat modernizarea sistemului de pensii și a modelului de salarizare. Pentru a beneficia de banii europeni obținuți prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să facă schimbări în administrație, justiție și, nu în ultimul rând, la nivelul pensiei și a salariilor.

Se schimbă modelul de salarizare în România

Astfel, Raluca Turcan a transmis, după aprobarea formei finale a PNRR, că urmează schimbări majore la nivelul legislației. Autoritățile doresc asigurarea echilibrului și a echității între diferite categorii sociale din piața muncii. Noua lege, ce va urma să intre în vigoare după anul 2023, stabilește „plafonarea sporurilor, fără tratament special pentru medici, militari și personal din structurile de securitate, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen”.

„Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile prin eliminarea discrepanțelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, se arată în documentul eliberat de Guvern.

Și pensiile vor suferi modificări

În prezent, România are peste cinci milioane de pensionari, cu beneficii financiare mici. Odată cu preluarea modelului străin, calculul salarial, precum și cel al pensiilor se va schimba. Potrivit Ministerului Muncii, impactul se va vedea, concret, abia după anul 2023. „Modelul pe care ar urma să-l aplicăm și noi se va căuta în altă parte, în alte state UE care au un sistem de salarizare asemănător cu cel din România (grup țintă: 6 țări), evidențiind limitele stabilite privind componenta variabilă a salariului și criteriile pentru acordarea diferitelor categorii de sporuri”, a precizat Raluca Turcan.

În acest sens, Ministerul a scos la licitație în SICAP un contract în valoare de 24 milioane de lei pentru consultanță în domeniul reformării sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor.

Licitație pentru contract de 24 milioane de lei

„Guvernul solicită consultanță din partea unei instituții specializate, cu experiență și practică în găsirea de soluții INTEGRATE ȘI APLICABILE, funcționale în alte țări și care pot fi adaptate și în sistemul de salarizare din România”, a transmis ministrul demis al Muncii. Contractul scos la licitație se încheie pe o perioadă de 27 de luni.

Pe durata a 12 luni, se vor dezbate soluții, în timp ce ultimele 15 luni vor fi atribuite informării românilor cu privire la reformele ce urmează a fi realizate.

„După multe încercări de a crea un sistem unitar de salarizare, avem nevoie de instituții cu experiență în implementarea de reforme în context internațional, care să sprijine Guvernul astfel încât să abordeze reforma salarizării în mod echitabil, sustenabil și incluziv”, a transmis Raluca Turcan pentru economedia.

Ofertele vor putea fi depuse începând cu data de 2 decembrie. Alegerea câștigătorului contractului va avea loc în funcție de criteriul financiar și al experienței echipei propuse de ofertant, arată prevederile licitației.