Guvernul a decis majorarea salariului minim. Cu ce procent va crește venitul și când de când va fi pusă hotărârea în aplicare
- Nicolae Comănescu
- 4 octombrie 2021, 15:42
Guvernanții au decis să majoreze venitul minim, dar decizia va fi pusă în aplicare abia la începutul anului viitor. Majorarea ar ajunge la un procent de 11%.
Reprezentanții Guvernului au decis să majoreze economie minim pe economie cu aproape 11%, ceea ce presupune o creștere netă de 10 procente. Majorarea se va aplica de la începutul anului viitor. Hotărârea a fost luată în urma discuțiilor avute în cadrul Consiliului Tripartit.
Următorul pas este reprezentat de asigurarea predictibilității, adică stabilirea unei formule pentru creșterea salariului minim, până în 2024, printr-un proiect de lege în Parlament, conform g4media.ro.
Salariul minim pe economie a fost stabilit, în luna ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut. Creșterea netă ar fi de 138 de lei, în urma decizie luate de Guvern
Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Muncii, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 2.550 lei, de la 1 ianuarie 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9%, față de luna decembrie 2021. În prezent, salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut, astfel că angajații primesc un salariu minim net de 1.386 lei. La un salariu brut de 2.550 lei, un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei.
O majorare a salariului minim brut cu 10,9% acoperă doar inflația și nu s-a făcut nimic pentru ca microîntreprinderile să fie protejate de scumpiri.
Florin Jianu, președintele consiliului pentru IMM-uri: „Întreprinzătorii ne transmit că 40% din Programul Operațional Regional nu este cheltuit până acum”
„Pentru mărirea salariului minim se ia decizia acum, dar pentru regândirea impozitării muncii, pentru programele care vin în sprijinul IMM-urilor, pentru toate celălalt măsuri care vin în sprijinul economiei, toate sunt cu „urmează”.
Ce spunem prin acest pachet: vino cu măsuri de recâștigare a competitivității unor anumite domenii sau schimbarea lor către alte domenii. Întreprinzătorii ne transmit că 40% din Programul Operațional Regional nu este cheltuit până acum. Avem PNRR pe care nimeni nu l știe cum arată”, a afirmat președintele consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu,