Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ești stresat

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ești stresatstres / Sursa foto: arhiva EVZ

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ești stresat. În emisiunea Michael Mosley: Wonders of the Human Body, o echipă de la Universitatea Bangor l-a scos pe prezentator din zona sa de confort pentru a efectua o activitate cu un risc potențial foarte ridicat.

Michael Mosley, stresat de cercetători

Ei i-au monitorizat corpul pentru a-i măsura răspunsul la stres, care începe în hipotalamus, centrul de comandă al creierului. Odată ce hipotalamusul decide asupra unui plan de acțiune, acesta activează sistemul nervos simpatic, accelerând motoarele interne pentru a se pregăti pentru acțiune.

Semnalul de la creier ajunge la glandele suprarenale, situate chiar deasupra rinichilor. Aceste glande eliberează adrenalină, un hormon cu care mulți dintre noi suntem familiarizați și care este responsabil pentru multe dintre schimbările fizice pe care le experimentați în timpul stresului.

Pe măsură ce adrenalina vă inundă organismul, acesta se pregătește pentru luptă sau fugă, furnizând mai mult oxigen și energie mușchilor și creierului. Acest lucru vă pregătește fie să înfruntați amenințarea, fie să evadați rapid.

Cum reacționează un organism stresat

Dacă amenințarea trece și situația se schimbă, corpul dumneavoastră trebuie să încetinească și să revină la o stare de calm. Aici intră în joc sistemul nervos parasimpatic. Acționând ca o pedală de frână, acesta încetinește respirația, ritmul cardiac, transpirația, metabolismul și fluxul sanguin, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne revenim.

Răspunsul „luptă sau fugi” are loc în câteva milisecunde. Atunci când trebuie să rămâneți în stare de alertă ridicată pentru o perioadă îndelungată, corpul dumneavoastră se bazează pe un sistem diferit pentru a vă menține în stare de supraalimentare.

Stresul

Sursa foto: Arhiva EvZ

Acest sistem este cunoscut sub numele de axa HPA, care implică hipotalamusul (H) și hipofiza (P) din creier, împreună cu glandele suprarenale (A) de deasupra rinichilor. Împreună, axa HPA produce în cele din urmă cortizol, denumit în mod obișnuit hormonul stresului.

Descoperire importantă pentru sportivi

Pentru a ajuta telespectatorii să vizualizeze ce se întâmplă în corpul său, i-am monitorizat ritmul cardiac cu ajutorul unei curele toracice și al unui ceas inteligent. De asemenea, i-am măsurat nivelul de cortizol, un marker al răspunsului organismului la stres de lungă durată, prin intermediul unor probe de salivă.

Un psiholog sportiv din echipa noastră l-a intervievat și l-a sprijinit înainte, în timpul și după situația stresantă.

Înțelegerea și gestionarea răspunsului de luptă sau de fugă este uriașă. După cum se arată în program, aceasta ar putea permite sportivilor să performeze sub presiune, studenților să se pregătească mai bine pentru examene și angajaților să gestioneze mai eficient stresul de la locul de muncă, potrivit MedicalExpress.

 

Ne puteți urmări și pe Google News