Ce se ascunde în spatele tulburărilor de vedere. Simptomele care îți indică afecțiuni medicale la care nici nu gândeai

Ce se ascunde în spatele tulburărilor de vedere. Simptomele care îți indică afecțiuni medicale la care nici nu gândeaiSursa: realoptic.ro

Problemele cu vedere, care apar în diferite contexte, pot indica o serie de afecțiuni ascunse, în special de natură cerebrală. Drept urmare, atunci când avem anumite simptome, precum ceața pe ochi vedere dublă sau apariția unor puncte sau linii luminoase, este bine să solicităm o consultație la medic. În multe cazuri, tulburările de vedere indică anumite boli interne sau complicații ale unor afecțiuni cronice.

Problemele de vedere nu se datorează întotdeauna unor afecțiuni oculare, multe dintre ele indicând alte boli sau complicații. Simptome precum vederea dublă, vederea în ceață, ori apariția unor forme colorate, cel mai adesea linii sau puncte luminoase, nu indică întotdeauna o problemă cu ochii,

Este posibil ca, într-o astfel de situația, tulburările de vedere să prevestească altceva, apariția unor boli interne sau ale unor complicații medicale.

Având în vedere multitudinea de boli sistemice care pot afecta vederea, este recomandat controlul oftalmologic complet periodic. Cu cât afecțiunile din spatele tulburărilor de vedere sunt descoperite mai devreme, cu atât cresc șansele de recuperare sau de păstrare a acuitătii vizuale existente.

Ce boli indică tulburările de vedere

Tulburările de vedere pot indica apariția mai multor boli, unele de natură oculară, iar altele cerebrale. În cele ce urmează vă prezentăm o listă cu cele mai cunoscute dintre acestea.

Cataracta este o boală care apare de regulă la persoanele de vârstă a treia și se manifestă prin vedere încețoșată și prin dublarea imaginii.

Glaucomul poate apărarea treptat, dar și brusc, atunci când vorbim de glaucoma cu unghi închis. Se manifestă printr-o reducere a acuității vederii, dintr-o dată, însoțită de vărsături și dureri de cap. Atunci când apar astfel de simptome, cea mai bună soluție este un consult la medic.

Dezlipirea de rețină este o afecțiune care se manifestă în special la bărbații trecuți de 40 de ani. Se manifestă ca un văl ce se lasă peste câmpul visual și ne împiedică să vedem.

Problemele de vedere care pot anunța un AVC

Tumorile cerebrale pot avea, printre simptome, și tulburările de vedere. Este vorba despre încețoșarea acesteia, luminițe pe care le observăm în fața ochilor, pierderea temporară a vederii. Toate aceste simptome pot indica o tumoră cerebrală dacă sunt asociate cu vărsături, dificultăți la mers sau dificultăți de vorbire.

Accidentul vascular cerebral este semnalat de vederea dublă și de scăderea acuității vizuale sau chiar de pierderea bruscă a vederii. Aceste simptome sunt însoțite de tulburări de auz și de gust, confuzie, amețeală, amorțeală a membrelor sau chiar dificultăți de deplasare.

Migrena care dă dureri de cap foarte puternice este însoțită de apariția unor puncte luminoase ori negre, de linii, dar și de vedere distorsionată.

Problemele cardiovasculare care dau tulburări de vedere

Hipertensiunea arterială se manifestă nu doar prin dureri de cap, amețeli, ci și prin apariția de puncte luminoase sau negre în câmpul vizual. Medicii explică tulburările de vedere în cadrul acestor afecțiuni prin presiunea mare a sângelui în vasele care iriga ochii și care duce la deteriorarea acestora. Acuitatea vizuală scade atunci când hipertensiunea afectează vasele de sânge din retină, zona din spatele ochiului unde sunt focalizate imaginile. Afecțiunea poartă numele de retinopatie hipertensivă.

Hipotensiune arterial se manifestă prin tulburări de vedere apărute din senin, însoțite de amețeli, de leșin sau de greață. Dacă aveți astel de simptome este posibil să fie cauzate de scăderea tensiunii arteriale.

Diabetul și hipertirodiidismul

Diabetul zaharat este o boală care duce la deteriorarea vaselor sangvine din întregul corp. Cele mai afectate sunt venele de la nivelul picioarelor (una dintre complicațiile acestei boli se numește „piciorul diabetic”) și vasele sangvine mici care iriga retina. Retinopatia diabetică se manifestă prin vederea încețoșată.

Din păcate, această complicație, odată instalată, nu mai poate fi combătută. Singurele măsuri posibile sunt încetinirea evoluției diabetului prin menținerea glicemiei în limitele normale și prin purtarea ochelarilor de vedere potriviți.

Hipertiroidismul și boală Basedow Graves. Atunci când tiroidă eliberează în corp prea mulți hormoni tiroidieni, poate fi afectată vederea. De altfel, una din 20 de persoane cu hipertiroidism prezintă, printre cele mai evidente simptome, ochii proeminenți. Problema nu este doar de estetică. Deplasarea globilor oculari este însoțită în cele mai multe cazuri de inflamarea țesuturilor oculare și de vedere distorsionată, dublată sau încețoșată. În timp, boală tiroidiana poate duce chiar la pierderea vederii.

Anxietatea și stresul

Anxietatea poate provoca vedere neclară, pierderea vederii periferice (că și cum s-ar uita printr-un tunel) sau chiar halucinații vizuale. Episoadele de anxietate determină o creștere excesivă a nivelului hormonului de stres adrenalină în organism. Acesta poate determina o presiune intraoculară peste limitele normale. Așa se va ajunge la vedere încețoșată. De asemenea, determina și hiperexcitabilitate, ceea ce ne poate face să vedem la propriu pericole acolo unde nu există.

Important este de știut că tulburările de vedere pot apărea și din cauza oboselii cronice, a tratamentului medicamentos sau pe fondul unei perioade foarte dificile, la locul de muncă sau acasă. În astfel de cazuri, tulburările trec de la sine. Este nevoie de plimbări în aer liber, odihnă, cel puțin opt ore pe noapte și o alimentație sănătoasă, conform Doctorul Zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News