Dieta-curcubeu, descoperită după 20 de ani de studii! Ce trebuie să mâncăm în fiecare zi
- Daniel Teodoreanu
- 25 septembrie 2021, 21:20
Consumul alimentelor care conțin toate culorile curcubeului poate contribui la îmbunătățirea sănătății creierului și la reducerea riscului de boli de inimă, conform unor studii publicate recent și pentru care a fost nevoie de 20 de ani. Dieta-curcubeu. Acesta este numele găsit de cercetători pentru aceasta dietă-minune, atât de benefică pentru tratarea multor probleme de sănătate.
Ce să mâncăm? Celebra întrebare care apare zilnic în viețile multora dintre noi are în sfârșit un răspuns cuprinzător. Alături de preț, accesibilitate și preferințe, vom ține cont întotdeauna de proprietățile unui aliment când ne alegem o dietă.
Dar când ne inspectăm dieta mai atent, cum știm că primim nutrienții de care avem nevoie? Iată altă întrebare pentru care cercetătorii au găsit un răspuns adecvat. Astfel, se pare că avem nevoie de o dietă variată, pentru care este necesar să consumăm alimente în culori cât mai variate.
Așa s-a ajuns la dieta-curcubeu. Totuși, este culoarea cel mai bun ghid pentru a obține toți nutrienții de care avem nevoie? Se pare că da, iar un exemplu în acest sens este dieta mediteraneeană. Despre ea se știe că este formată din multe fructe, legume și grăsimi sănătoase, cum ar fi popularul ulei de măsline extravirgin.
Nu degeaba, oamenii de știință o consideră adesea drept cea mai sănătoasă dietă. Nu este o coincidență nici faptul că această dietă conține foarte multe culori diferite.
Concluzia îi aparține lui Francesco Sofi, profesor asociat de nutriție clinică la Universitatea din Florența: „A urma o dietă mediteraneeană tradițională înseamnă a consuma diferiți nutrienți și fitonutrienți.″
Cine elimină toxinele din corpul nostru
Fitonutrienții sunt mici compuși chimici produși de plante și care ne ajută să digerăm nutrienți mai mari. De asemenea, ei au rolul de a elimina toxinele din corpul nostru.
„Cu toate acestea, dieta nu conține întotdeauna toate culorile. Depinde de sezon, deoarece adepții dietei mănâncă în funcție de sezon și la nivel local își cultivă propriile fructe și legume″, a completat Sofi.
Specialistul în nutriție a completat că acele culori din dieta mediteraneeană nu sunt diferite de cele din dieta vegetariană. Chiar și așa, există suficiente motive pentru care dieta mediteraneeană este printre cele mai sănătoase.
Spre exemplu, populațiile mediteraneene fierb în mod tradițional legumele în loc să le prăjească. Sofi susține că acest obiecei conservă substanțele nutritive. În plus, abundența de fructe și legume din această dietă nu poate fi ignorată.
Beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în fructe și legume asupra creierului și inimii noastre se numără printre cele mai consistente descoperiri din cadrul științei nutriției. Cel puțin asta susține Deanna Minich, nutriționistă și cliniciană la Universitatea Western States din Oregon, SUA.
Mizați pe carotenoide și flavonoide
„Dacă ne lipsește o culoare din curcubeu, este posibil să ne lipsească o funcție a acelui aliment″, spune Minich. Acest lucru se datorează faptului că alimentele vegetale conțin mii de compuși naturali numiți fitonutrienți, inclusiv carotenoide și flavonoide, care au beneficii antiinflamatorii. Iar plantele de culori diferite vin cu beneficii diferite.
Alimentele albastre și mov, inclusiv afinele, au un conținut ridicat de pigment vegetal antocianină, care a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă și de diabet de tip doi.
Flavonele, care dau alimentelor o culoare galbenă, pot reduce riscul de boli de inimă. Anumiți pigmenți vegetali călătoresc către anumite părți ale corpului și își stabilesc reședința acolo. De exemplu, luteina se găsește într-o varietate de alimente galbene și verzi și călătorește până la macula din partea din spate a ochiului, unde poate ajuta la reducerea riscului de degenerare maculară″, a completat Deanna.
Unele studii arată că flavonoidele pot îmbunătăți sănătatea creierului prin blocarea neurotoxicității în creier, asociată cu Alzheimer. După ce a urmărit dietele a 50.000 de persoane timp de peste 20 de ani, Tian-shin Yeh, cercetător în epidemiologie la Harvard TH Chan School of Public Health, a descoperit că aceia care consumă mai multe alimente bogate în flavonoide, inclusiv portocale, ardei, țelină și grapefruit, au niveluri mai scăzute de declin cognitiv și demență.
Ce reduce riscul de a dezvolta demența
Deși în prezent nu există niciun leac pentru demență și deteriorarea cognitivă la vârste mai înaintate, consumul mai frecvent al alimentelor bogate în flavonoide poate contribui la reducerea riscului. Cu toate acestea, participanții care au observat cele mai multe beneficii au fost cei care au avut o dietă bogată în flavonoide în mod constant timp de 20 de ani.
Nu este niciodată prea târziu să încorporați aceste alimente în dieta dumneavoastră și să beneficiați de flavonoide, spune Yeh. De asemenea, consumul unei diete colorate poate ajuta oamenii să evite posibilele efecte adverse ale consumului excesiv ale unui anumit aliment. „Alimentele sunt foarte complexe.
De exemplu, cercetările au descoperit că sucul de portocale este asociat cu un risc mai mic de declin cognitiv, dar un consum prea mare este asociat cu diabetul de tip 2 (din cauza zahărului)″, a spus asiatica.
Dar o dietă-curcubeu poate fi, de asemenea, complexă, spune Victoria Taylor, dietetician senior la British Heart Foundation. „Ar putea fi foarte complicat să obțineți fiecare culoare în fiecare zi. V-ați putea crea probleme″, a precizat Taylor.
De asemenea, trebuie să mâncăm și alte grupe de alimente pentru a obține toți macronutrienții de care avem nevoie. Astfel, nu trebuie să ne lipsească proteinele. Cu toate acestea, Minich susține că dieta-curcubeu nu se limitează la fructe și legume, ci include și ierburile, condimentele, legumele, nucile, semințele, cerealele integrale și chiar ceaiul.
Tofu scade riscul apariției cancerului
Ea consideră, de asemenea, că alimentele albe fac parte din dieta-curcubeu, inclusiv tofu, care conține numeroase izoflavone diferite. Acestea au fost asociate cu un risc mai mic de boli de inimă și unele tipuri de cancer, precum și cu declinul cognitiv.
Consumul unei varietăți de culori ar putea însemna că mâncăm mai multe fructe și legume în general. Un studiu a constatat că, dacă oamenii sunt îndemnațu să mănânce o masă colorată, consumul de alimente sănătoase a crescut.
„Dacă mănânci aceleași fructe, vei fi satisfăcut, dar dacă ai o farfurie cu fructe și legume de culori diferite, este posibil să vrei să mănânci mai mult timp″, a observat Rochelle Embling, doctorandă la Universitatea Swansea. Ea nu a fost implicată în studiul citat de jurnaliștii de la bbc.com.
Totuși, Embling a subliniat că o dietă mai colorată poate crește și riscul de a mânca în exces alimente nesănătoase. Embling a descoperit că suntem mai predispuși să mâncăm mai multă pizza când ea are multe toppinguri colorate diferit.
Cercetătorii spun că există și alte modalități de a obține o gamă variată de nutrienți și fitonutrienți din alimentație, nu doar din culorile dietei-curcubeu. Trebuie doar să acordăm atenție gustului.
Legumele amare sunt foarte bune
Un studiu a constatat că participanții care au mâncat legume cu gust amar și puternic timp de 12 săptămâni au avut la final o tensiune arterială și un nivel de zahăr din sânge mai scăzute, datorită conținutului de fibre și a gamei de fitonutrienți pe care le conțin.
„Legumele rădăcinoase și varza sunt surse bogate de antioxidanți, cum ar fi flavonoidele, carotenoidele și alte substanțe fitochimice bioactive; ingerarea acestora poate permite o acțiune sinergică, oferind astfel efecte sporite de promovare a sănătății″, se arată în cercetarea amintită.
„Culorile alimentelor sunt foarte importante pentru dieta noastră, dar la fel sunt și aromele, în special cele ale alimentelor amare, cum ar fi rucola, varza furajeră, țelina și ceaiul verde″, a indicat Minich,
Este important și ce părți ale plantei sunt consumate. „Napii și guliile au valori nutriționale mai asemănătoare, deoarece ambele sunt rădăcinoase; în timp ce valorile nutriționale pentru varză și napi nu sunt atât de asemănătoare, deoarece una este frunză, iar cealaltă este partea de rădăcină a plantei″, a spus Yeh.