Ce profit are grupul grec PPC, care a preluat Enel. Sumele sunt colosale

Ce profit are grupul grec PPC, care a preluat Enel. Sumele sunt colosale Energie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Grupul grecesc PPC, care a preluat operațiunile Enel din România, a raportat un profit net de 86 de milioane de euro în primul trimestru al acestui an, înregistrând o creștere semnificativă de 68,6% față de cei 51 de milioane de euro înregistrati în primul trimestru al anului 2023. Pe de altă parte, cota de piață a PPC a scăzut în Grecia.

Ce profit are grupul grec PPC, care a preluat Enel

„Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 122 milioane de euro, comparativ cu 73 de milioane de euro în T1 2023, în principal ca urmare a îmbunătăţirii profitabilităţii operaţionale şi a contribuţiei operaţiunilor din România. Profitul net s-a situat la 86 de milioane de euro, de la 51 de milioane de euro în T1 2023”, anunţă compania.

În primul trimestru al anului 2024, grupul PPC a înregistrat o creștere semnificativă a profitabilității operaționale, raportând un EBITDA recurent de 459 de milioane de euro. Acest rezultat reprezintă o creștere de 64% față de primul trimestru al anului 2023. Această performanță impresionantă se datorează contribuției mai mari a activității de distribuție, îmbunătățirii profitabilității integrate și integrării operațiunilor din România în portofoliul grupului.

„PPC a început anul cu o performanţă solidă, ceea ce ne oferă încrederea de a ne creşte previziunile pentru 2024. Ne-am accelerat investiţiile în energie regenerabilă şi distribuţie, în conformitate cu obiectivul nostru de a deveni un lider în domeniul energiei curate şi al infrastructurii critice în regiunea Europei de Sud-Est, menţinând în acelaşi timp o poziţie financiară solidă. Rămânem concentraţi pe executarea planului strategic pe care l-am prezentat la Capital Markets Day din ianuarie, mizând pe modelul nostru integrat, care ne oferă rezistenţă în perioade de volatilitate, dar şi oportunităţi de a ne dezvolta în continuare activităţile şi de a crea valoare pentru acţionarii noştri”, spune Georgios Stassis, preşedinte şi director executiv al Public Power Corporation SA.

Ne puteți urmări și pe Google News
Energie electrică

Sursa foto: Dreamstime.com

În Grecia situația e la pol opus

În primul trimestru al anului 2024, cota medie de piață a PPC în Grecia a suferit o reducere semnificativă, ajungând la 51%, față de 61% în primul trimestru al anului 2023. Această scădere majoră se datorează în principal reducerii cotei de piață a PPC în rândul clienților de înaltă tensiune, ca urmare a rezilierii contractelor fixe vechi. În cadrul sistemului interconectat, cota de piață a PPC a înregistrat o scădere similară, ajungând la 51% în martie 2024, comparativ cu 61% în martie 2023. Analizând cota de piață pe tip de tensiune, s-au observat următoarele schimbări: la înaltă tensiune, cota a fost de 23% (în scădere de la 84%), la medie tensiune a fost de 39% (în creștere de la 34%), iar la joasă tensiune a fost de 63% (în scădere de la 65%). În România, PPC a înregistrat o cotă medie de piață de 16% în vânzările de energie electrică.

Referitor la producție, cota medie de piață a PPC în Grecia a înregistrat o scădere la 33% în primul trimestru al anului 2024, față de 39% în primul trimestru al anului 2023. Acest declin este în principal atribuit producției mai reduse în centralele pe bază de lignit, deoarece PPC își continuă planul de a renunța la utilizarea cărbunelui până în 2026. În România, cota medie de piață a PPC în ceea ce privește producția din surse regenerabile de energie (eoliană/solară) a rămas constantă la 14%, fără nicio schimbare semnificativă față de primul trimestru al anului 2023.

Grupul PPC a investit în România 500 de milioane de euro

Procesul de tranziție către surse de energie mai puțin poluante a avansat, evidențiindu-se prin reducerea emisiilor de CO2 (Scope 1) cu 18%. Acest lucru a condus la o îmbunătățire a intensității emisiilor de CO2 la 0,50 tone pe MWh generat, comparativ cu 0,65 tone pe MWh generat în primul trimestru al anului 2023.

Investițiile totale au atins suma de 501 milioane de euro, inclusiv în România, evidențiind o creștere semnificativă înregistrată în activitățile de distribuție și SRE (Surse Regenerabile de Energie), în conformitate cu strategia PPC de a mări ponderea energiei curate în mixul său de producție de energie electrică și de a digitaliza rețelele de distribuție. Investițiile în activitățile legate de surse regenerabile și distribuție au ajuns la 420 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 123% față de primul trimestru al anului 2023, inclusiv contribuția din România.

La finalul lunii martie 2024, capacitatea instalată a PPC în domeniul Surse Regenerabile de Energie (SRE) a atins nivelul de 4,7GW. Dintre acestea, proiectele cu o capacitate de 2,8GW se aflau în stadiile "În construcție" sau "Gata de construcție", reprezentând aproximativ 70% din capacitatea reziduală necesară pentru a atinge obiectivul stabilit pentru anul 2026.

De asemenea, intensitatea emisiilor Scope 1 s-a îmbunătățit cu 24% (0,50 tone CO2/MWh față de 0,65 CO2/MWh), în principal datorită reducerii producției de lignit și a creșterii producției de energie din surse regenerabile.

Energia regenerabilă, printre prioritățile grupului PPC

Procesul de integrare a stațiilor de energie regenerabilă a început să se stabilizeze, după o creștere semnificativă în anii precedenți, în special în Grecia. În ceea ce privește cifrele, în Grecia au fost conectați la rețea 185 MW, față de 267 MW în primul trimestru al anului 2023, în timp ce în România cifrele respective au fost de 60 MW și 70 MW.

În sfera e-mobilității, prin intermediul PPC blue, grupul deține o cotă de piață de 35% în ceea ce privește punctele de încărcare publice din Grecia, având 2.090 de astfel de puncte la sfârșitul primului trimestru din 2024, în creștere cu 44% față de perioada respectivă din 2023. În România, continuăm să extindem punctele de încărcare, având 400 față de 292 astfel de puncte.

PPC este liderul în domeniul utilităților electrice în Europa de Sud-Est, cu operațiuni în producție, distribuție, operare de rețele și vânzare de produse și servicii energetice avansate în Grecia, România și Macedonia de Nord.

PPC dispune de o capacitate totală instalată de 10,8GW, care include instalații termale, hidro și surse regenerabile de energie, cu o producție anuală totală de peste 20TWh. În ceea ce privește rețelele, valoarea totală a activelor reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.

PPC este lider în furnizarea de energie electrică în Grecia și România, servind un total de 8,8 milioane de clienți. Compania oferă acestor clienți aproximativ 33TWh de energie și o gamă variată de produse și servicii energetice.

PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa din Atena din 2001.