Evenimentul Zilei > Actualitate > SRI şi IGSU se pregătesc de amenințări teroriste de natură chimică, biologică, nucleară
SRI şi IGSU se pregătesc de amenințări teroriste de natură chimică, biologică, nucleară

SRI şi IGSU se pregătesc de amenințări teroriste de natură chimică, biologică, nucleară

Potrivit Profit.ro, SRI are în plan transformarea bazei de pregătire antitero de la Grădiștea, județul Giurgiu, în poligon specializat de simulări și antrenament în domeniul amenințărilor teroriste de natură chimică, biologică, radiologică, nucleară și pirotehnică.
Proiectul de investiții este în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și este propus în contextul abordării proactive adoptate la nivelul Uniunii Europene, spune sursa menţionată.
„Proiectul de investiții avut în vedere de către Serviciul Român de Informații, în cadrul unui parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), este propus în contextul abordării proactive adoptate la nivelul Uniunii Europene în privința detectării amenințărilor CBRNe”, se arată în document.

Baza de pregătire, care va fi supusă lucrărilor de investiții, va păstra funcțiunea inițială de poligon specializat, urmând a fi transformat prin reconceptualizare și tehnologizare într-o bază de pregătire CBRNe integrată.

„În acest sens, a fost identificată, cu o prealabilă justificare și documentare, soluția tehnică de implementare a proiectului prin dezvoltarea/modernizarea unui poligon specializat existent din incinta sediului Serviciului Român de Informații din comuna Comana, sat Grădiștea, județul Giurgiu, care asigură toate condițiile specifice necesare operaționalizării unei baze de pregătire.

Baza de pregătire, care va fi supusă lucrărilor de investiții, va păstra funcțiunea inițială de poligon specializat, urmând a fi transformat prin reconceptualizare și tehnologizare într-o bază de pregătire CBRNe integrată, care să faciliteze antrenamentele specifice forțelor participante în condițiile existenței riscului CBRNe, prin realizarea unor funcțiuni și dotări specifice antrenamentelor, în scopul asigurării unei intervenții rapide și eficiente”.

Mai multe detalii despre acest proict puteţi citi AICI.