Ce model a adoptat Slovacia. Poate România să îl implementeze?

Ce model a adoptat Slovacia. Poate România să îl implementeze?

Medicii români comentează posibilitatea adoptării modelului din Slovacia, unde autoritățile au reușit să testeze cea mai mare parte a populației pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

Testele antigen sunt destul de bune

Medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, susține că a verificat pe pacienții din unitatea pe care o conduce, iar acuratețea testelor antigen este similară cu a celor PCR. Pe cale de consecință, acestea ar putea fi utilizate, la fel de bine, pe o scară mai largă, la depistarea infecțiilor cu noul coronavirus.

„Vom folosi aceste teste la controale și le vom folosi când vom avea în triaj persoane cu simpomatologie, mai ales că vine și sezonul gripal și facem test rapid și pentru SARS-CoV2, și pentru gripă”, a spus Carmen Dorobăț.

Potrivit spuselor sale, dacă autoritățile locale se vor implica și va exista un plan de eșalonare și prioritizare, probabil că va exista un răspuns pozitiv din partea populației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este nevoie de un plan

Cercetătorul Octavian Jurma a subliniat că pentru a implementa un astfel de plan va fi nevoie de o pregătire prealabilă a populației, așa cum a fost și în Slovacia. Înainte de testare, aproape toată populația slovacă a fost izolată.

„Abia apoi a început testarea, pentru că aceste teste trebuie să depisteze boala la un anumit stadiu de evoluție, nu sunt atât de sensibile. Aceste teste sunt ideale pentru a face screening într-o populație care este într-un anumit stadiu al bolii și să nu-i scape pe cei care sunt în stadii timpurii. Pentru asta trebuie să fi stat izolați înainte”, a precizat medicul Octavian Jurma.

El a adăugat că o astfel de operațiune trebuie să fie precedată de o campanie de informare, pentru a avea un effect, dat fiind că doar 50 până la 70% din populația României ar accepta să fie testate.