Ce mănâncă bolnavii din spitale de 22 de lei pe zi. Suma este mult prea mică după scumpirea alimentelor
- Simona Suciu
- 28 octombrie 2022, 06:47
Unitățile medicale găsesc cu greu firme de catering care să asigure trei mese pe zi cu doar 22 de lei. Hrana pacienților este de multe ori sărăcăcioasă, astfel că oamenii preferă să primească mâncare de acasă. Nu toți au însă această posibilitate.
Scumpirile mari la alimente din ultima perioadă se resfrâng și asupra bolnavilor din spitale. Unitățile medicale trebuie să asigure trei mese pe zi cu o sumă extrem de mică. Anul acesta alocația de hrană a fost mărită de la 11 la 22 de lei pe zi după ce bolnavii s-au plâns de hrana din spitale. Bucuria însă a fost de scurtă durată. Majorarea aproape că nu se simte din cauza scumpirilor din ultima perioadă.
Mulți manageri de spitale au fost nevoiți să rezilieze contractele cu firmele de catering pentru că acestea nu se puteau încadra în suma de 22 de lei pe zi. În plus este din ce în ce mai greu să se găsească noi furnizori.
Mâncare de acasă
Spitalul Alexandru Obregia asigură zilnic hrana pentru aproximativ 800 de pacienţi, însă din cauza scumpirilor au fost nevoiţi să repete procedurile de licitaţie pentru că nu găsesc firme de catering.
„Nu toți furnizorii reușeau să-şi păstreze preţurile pe o perioada îndelungată. Sunt facturi de gaze care ajung la 400.000 de lei sau facturi de energie care ajung la 600.000 de lei", a declarat Mihail Buţurcă, director finaciar Spitalul Obregia, potrivit Antena 3.
Este mai mult decât clar că, în condițiile actuale de pe piață, suma de 22 de lei pe zi este mult prea mică. Mulți pacienți apelează la familie sau rude să le aducă mâncare de acasă. Din cauza prețurilor mari, la spital, micul dejun înseamnă acum două felii de pâine cu unt sau brâză topită, eventual un nou fiert în funcție de regimul alimentar. În plus o cană de ceai. La prânz pacienții primesc o ciorbă lungă și câte un copan de pui cu orez sau piure. Cina constă uneori în macaroane cu branză sau tot puțină care de pui cu ganitură. Acesta este meniul primit de un pacient la un spital din țară. Porțiile sunt și ele mai mici decât în trecut.
Suma poate fi mărită
Situația este mai bună la spitalele care nu au externalizat acest serviciu și care au bucătărie proprie. Legea permite ca suma de 22 de lei să fie suplimentată din alte surse. Unitățile medicale pot primi bani din sponsorizări sau donații. În plus, primăriile pot contribui și ele cu fonduri pentru majorarea alocației de hrană.
„Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat“, se arată în legislația în vigoare.