Ce legătură există între violența în familie și apartenența la organizațiile teroriste. Studiu

Ce legătură există între violența în familie și apartenența la organizațiile teroriste. Studiu Sursa foto. EVZ

Situațiile de violență în familie pot duce la radicalizarea persoanelor implicate, care sunt tentate să se alăture unor grupări violente.

Este concluzia unui studiu realizat în Marea Britanie la solicitarea poliției antiteroriste. Potrivit cercetării sunt indicii că între violența în familie și riscul de radicalizare a persoanelor, implicate există o legătură, după cum relatează agenţia Reuters.

Studiul care a fost comandat de poliţia antiteroristă a urmărit un număr de 3.045 de persoane considerate vulnerabile la radicalizare (V2R). Iar analiza a stabilit că peste o treime dintre aceste persoane, predispuse la acte de terorism au fost implicate într-un incident de abuz domestic. Aceasta, fie din postura de agresor, fie de victimă, martor ori o combinaţie a tuturor acestora.

Incidentele semnalate au variat de la situaţia în care un copil a fost martor la abuzuri în familie şi până la tentative de asasinare a partenerului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această primă cercetare a furnizat o serie de date semnificative din punct de vedere statistic care nu trebuie ignorate”, a afirmat Vicky Washington, coordonator al programului Prevent.

Acesta este un program guvernamental care vizează combaterea radicalizării.

Teroristi ISIS

Sursa foto. EVZ

Care sunt concluziile studiului

La acest studiu, intitulat Project Starlight au participat circa jumătate din persoanele considerate ca făcând parte din categoria V2R, care au fost înregistrate în Anglia şi Ţara Galilor în 2019. Studiu a mai stabilit că peste 15% din persoanele din categoria de vârstă 16 - 64 de ani, înscrise în programul Prevent, au fost victime ale abuzului domestic. Numărul este de aproape trei ori mai mare decât media estimată pe plan naţional.

Cercetarea a mai evidențiat că deşi nivelul de prevalenţă a legăturilor dintre riscul de radicalizare şi abuz domestic este similar în rândul femeilor şi al bărbaţilor există diferențe între rolurile acestora. Astfel, radicalizarea apare cu precădere în rândul bărbații implicați în incidente de abuz ca agresori și a femeilor victime.

Totodată, în 28% din situaţii, studiul a consemnat existenţa unei ideologii islamiste, iar în 18% a unei ideologii de extremă dreapta.

Vicky Washington a insistat că studiul a urmărit o mai bună înţelegere a fenomenului terorismului şi nu stigmatizarea unor indivizi sau asocierea anumitor factori cu acest fenomen de radicalizare.