Democrații îi pregătesc președintelui Donald Trump o nouă punere sub acuzare, de astă dată pentru ingerințe în alegeri, în urma acuzațiilor lansate de Secretarul de stat din Georgia Brad Raffensperger și Washington Post
Trump l-ar fi sunat pe Secretarul de stat Brad Raffensperger din statul Georgia de 18 ori, arată o înregistrare făcută publică de FBI după ce președintele a negat pe Twitter că ar fi încercat să îl convingă pe Raffensperger să îi găsească 11.780 de voturi, numărul necesar pentru a proclama victoria în fața lui Joe Biden în acest stat federal cheie câștigat de democrat. Abia a 19-a oară conversația a avut loc, după ce demnitarul din Georgia a declinat de 18 ori apelul telefonic. „Nu am dorit niciodată să vorbesc cu el", susține Raffensperger.
Înregistrarea a fost publicată duminică de Washington Post, iar acum publicația Politico relatează că americanii s-au decis să facă public apelul telefonic al lui Trump după ce acesta ar fi negat orice implicare în acest caz. În replică, Raffensperger a scris și el duminică pe Twitter: „Cu respect, domnule președinte Trump, ceea ce spuneți nu este real. Adevărul va ieși la iveală", cu câteva ore înainte ca înregistrarea telefonică să se scurgă în presă.
Trump ar putea fi acuzat de fraude electorale
Juriști renumiți din domeniul legislației electorale au sugerat că există posibilitatea ca președintele în exercițiu al Statelor Unite să fie subiectul unei investigații penale de fraudă electorală.
Fani Willis, procuroarea de district din Fulton County, statul Georgia, a spus, luni, în cadrul unui comunicat oficial, că a ascultat apelul telefonic incriminat. Ea a adăugat că a primit deja o solicitare pentru a demara o investigație și așteaptă raportul Comitetului Electoral din acest stat. Potrivit lui Wallis, Raffensperger a admis că, deși președintele nu a procedat corect, nu s-a simțit sub presiune de către președinte.
Doi congresmani democrați, Ted Lieu și Kathleen Rice, i-au cerut în scris directorului FBI, Chris Wray, să demareze o anchetă legată de conversația telefonică dintre Trump și oficialii din Georgia. Ei spun că fapta lui Trump se încadrează la fraudă electorală în codul penal federal, dar și în cel din Georgia. Scrisoarea acestora survine după ce un membru al Comitetului Electoral al statului, David Worley, a trimis un email prin care a solicitat la rândul său șefului FBI demararea unei anchete. Worley a declarat că va cerceta dacă apelul telefonic încalcă legislația statului federal.
Dacă investigația cerută de David Worley va dovedi că legea a fost încălcată, oficialii Comitetului electoral din Georgia ar putea solicita autorităților juridice din acest stat să ia în calcul acuzația de fraudă electorală sau să deschidă un proces civil contra lui Trump.
Republicanii se tem că noul scandal i-ar putea costa rezultatele alegerilor din Senatul Georgiei, respectiv două locuri în Senat. Unul dintre senatorii căruia ar urma să-i revină un fotoliu în Senat din partea acestui stat, David Perdue, a declarat pentru Fox News că scurgerea documentului în presă este "dezgustătoare".
Convorbirea de sâmbătă dintre Trump și Raffensperger a durat o oră și i-a mai inclus și pe consilierul secretarului din Georgia, Brian Germany, șeful de personal Mark Meadows și cel puțin doi consilieri ai lui Trump. Acesta i-ar fi solicitat lui Raffensperger să facă public faptul că el a câștigat alegerile din acest stat. După ce a răspuns abia a 19-a oară, oficialul din Georgia l-a chemat alături pe adjunctul său și a înregistrat convorbirea.
Potrivit CNN, „Dispozițiile legale, și cele federale dar și cele ale statului Georgia, prevăd că încercările de a solicita sau de a obține fraudarea unor alegeri reprezintă infracțiuni”, a explicat Preet Bharara, fost procuror general în New York. Din punct de vedere procedural, cel mai dificil aspect juridic va fi dovedirea în instanță a faptului că Trump a intenționat să comită o infracțiune.
„Eu am câștigat în acest stat"
„Tot ce vreau este asta: Vreau doar să găsești 11.780 de voturi - adică cu unul mai mult decât avem - pentru că eu am câștigat în acest stat. Și sincer, ar trebui să faceți asta rapid. Ar trebui să vă întruniți mâine, pentru că aveți curând alegeri importante și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui… Știi că oamenii din Georgia știu că a fost o fraudă. Și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui, nu vor ieși la vot o mulțime de oameni” - spune Trump în înregistrarea audio.
Pe întreaga durată a convorbirii, Raffensperger și adjunctul său resping alegațiile lui Trump și îi explică președintelui că sunt teorii ale conspirației, iar cele 11.779 de voturi pe care Joe Biden le-a obținut în plus în Georgia sunt corecte și cinstite.
Potrivit Politico, Raffensperger a acționat numai după ce Trump a dezvăluit existența apelului telefonic și l-a atacat pe Twitter. Trump i-a reproșat, în aceste mesaje, că nu i-a putut oferi răspunsuri la „voturile pe sub masă, distrugerea buletinelor de vot, votanții morți și multe altele. Nu are nicio idee”, a scris președintele.
Trump continuă scenariul cu „adevăratele cifre” ale voturilor
Trump în persoană s-a deplasat, luni, în Georgia, convocând o întrunire electorală unde urma să prezinte „adevăratele cifre” ale voturilor în favoarea sa la alegerile prezidențiale.
Miercuri, atât Camera Reprezentanților cât și Senatul vor confirma victoria lui Joe Biden. Însă se anticipează că senatorii republicani se vor alătura celor peste 140 de republicani din Cameră care încearcă să conteste rezultatul, o mișcare pe care alți senatori republicani au calificat-o ca fiind un atac periculos asupra democrației.
Convorbirea a fost publicată de Washington Post în ziua în care 11 senatori republicani s-au alăturat senatorului Josh Hawley, aliatul lui Trump, convenind să conteste, miercuri, votul electoral în mai multe state în care președintele în exercițiu a pierdut. Ca probă în justiție, înregistrarea îi poate aduce lui Trump acuzația de ingerință în alegeri.
Anterior Raffensperger îl acuzase pe senatorul republican Lindsey Graham, un alt aliat al lui Trump, că l-ar fi sunat și i-ar fi cerut să renumere voturile. Graham a admis convorbirea, însă a negat orice presiune.
Într-un interviu acordat postului ABC, Raffensperger a făcut aluzii la faptul că președintele s-a lăsat sedus de tot felul de teorii conspiraționiste legate de procesul de votare, însă “Vom urma legea Adevărul contează și ne tot luptăm cu aceste zvonuri de două luni. Spunea că sunt sute de morți care au votat, nu am găsit decât doi. E doar un exemplu, pur și simplu are la dispoziție date greșite. Tot ce am făcut în ultimele 12 luni respectă constituția statului Georgia, constituția SUA, legea federală”.
Rolul noului Procuror general, Trevor Potter
Un rol important în această controversă îl va avea noul Procuror general al Statelor Unite, Trevor Potter. Fost președinte al Comisiei Federale Electorale, republicanu a declarat pentru The Times că orice decizie cu privire la subiect va reveni cel mai probabil Departamentului de Justiție al viitoarei administrații Biden. „Este o decizie politică”, a comentat Potter, care a recunoscut că potențialul delict al lui Trump ar putea constitui un argument solid pentru o eventuală punere sub acuzare a președintelui. Însă a precizat că, totuși, nu i se pare un început bun pentru mandatul lui Biden.
Pe de altă parte, democrații s-au mobilizat masiv în jurul temei și au avansat chiar apeluri la o procedură de impeachment sau au cerut chiar ca Trump să își dea demisia. Vicepreședintele ales Kamala Harris a vorbit despre vocea disperării și un abuz pe față de putere din partea președintelui. Unii comentatori politici au adus în discuție faimosul scandal Watergate, derulat tot de Washingto Post, care a dus la căderea președintelui Richard Nixon.
Sursa: Daily Mail