„Ce i-ar putea oferi Assad Turciei?”, se întreabă presa arabă

„Ce i-ar putea oferi Assad Turciei?”, se întreabă presa arabă

Postul de televiziune în limba arabă Allhura (canal prin satelit din Statele Unite, în arabă, care emite către publicul din Orientul Mijlociu și Africa de Nord - n.red.) comentează informațiile privind normalizarea relațiilor dintre Turcia și Siria iar un analist care trăiește la Damasc spune că "Ankara ar putea fi un important centru regional".

Presa de limbă arabă urmărește îndeaproape semnalele privind deschiderea unui nou capitol în relațiile dintre Turcia și Siria, după evoluții similare în legăturile cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel și Egipt. Al Arabiya, organ de presă din Emiratele Arabe Unite, scrie că "Rusia discută cu Damascul în legătură cu propunerea lui Erdoğan de a se întâlni cu Assad" și se întreabă dacă această întâlnire chiar va avea loc. Analiza publicată de Al Arabiya subliniază faptul că locul știrilor privind o posibilă operațiune terestră a Turciei în Siria a fost luat de informația legată de o eventuală întâlnire între Damasc și Ankara și că decizia Turciei de reluare a dialogului nu a venit dintr-o dată.

Postul irakian de televiziune Allhura, care emite din SUA, notează că "Erdoğan a trasat harta contactelor" și se întreabă "Ce ar putea oferi Turciei regimul Assad?". Potrivit postului de televiziune, Rusia a răspuns imediat propunerii președintelui Recep Tayyip Erdoğan ca liderii Turciei, Rusiei și Siriei să aibă o întâlnire. În timp ce Moscova și-a exprimat satisfacția în legătură cu această propunere, din partea Damascului nu a existat încă niciun comentariu.

Allhura anunță că în "foaia de parcurs" propusă de Erdoğan se prevăd întâlniri are serviciilor de informații, apoi ale miniștrilor Apărării și miniștrilor de Externe. "Melodia a început să fie fredonată cu luni în urmă de către Moscova", care "și-a exprimat încă o dată bucuria când a auzit cuvântul 'mediere' de pe buzele oficialilor", remarcă Allhura.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivele principale ale Ankarei

La 11 ani de la începerea războiului civil din Siria, Damascul se vede în continuare marginalizat pe scena politică internațională și nu deține controlul asupra întregului teritoriu sirian. Pe harta normalizării relațiilor cu Siria, Turcia are obiective importante precum combaterea terorismului, revenirea în condiții de siguranță a refugiaților sirieni /din Turcia/ și găsirea unei soluții politice pentru țara vecină care s-a scufundat în haos în urma protestelor începute pe 15 martie 2011.

Spre deosebire de Moscova, Damascul nu a răspuns nici pozitiv, nici negativ mesajelor venite de la Ankara, arată Allhura și adaugă că din 2019, Turcia și Siria au avut contacte doar la nivel de servicii de informații, potrivit milliyet.com.tr.

În prezent, Turcia controlează mai multe regiuni din nordul Siriei și sprijină opozița care luptă împotriva regimului Assad. În pofida sprijinului oferit de Moscova, procesul de normalizare nu va fi deloc ușor, arată Allhura reluând afirmațiile analistului rus Anton Mardasov, de la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Moscova. Acesta spune că principalul subiect pe care îl au de discutat în prezent Damascul și Ankara este legat de extensia siriană a grupării teroriste PKK, YPG. După anunțul Turciei privind o posibilă operațiune terestră, teroriștii YPG au început să se roage atât de Statele Unite, cât și de Rusia. De o lună, dinspre Washington vin declarații care îi cer Turciei moderație iar șeful terorist al YPG s-a întâlnit în secret la Al Hasaka cu comandantul armatei rusești în Siria, Alexander Chayko.

(Traducerea Rador)