Din nou, după un secol. Spre Europa va curge energie din Turcia

Din nou, după un secol. Spre Europa va curge energie din Turcia Sursa foto: Kremlin

După ce SUA s-au orientat către regiunea Indo-Pacifică, a apărut un important vid geopolitic în hinterlandul cultural și istoric al țării noastre, în regiuni vaste conduse până în urmă cu un secol de Imperiul Otoman, precum Orientul Mijlociu, Caucaz, Balcani, Mediterana de Est și Africa de Nord.

Turcia, care a umplut vidul politic și militar datorită pașilor pe care i-a făcut în ultimii ani, s-a impus din nou în fața tuturor, prieteni sau dușmani, ca element indispensabil și natural de stabilitate.

Așa că SUA și Europa trebuie să accepte ascensiunea Turciei și transformarea ei într-un nou centru de atracție. Fostul ambasador american la Ankara, James Jeffrey, subliniază faptul că puterea pe care o are Turcia în zonă echilibrează și limitează influența Iranului, a Rusiei și a Chinei.

Privind din acest punct de vedere, înțelegem că Turcia are o poziție critică în echilibrele energetice. Țări europene precum Germania văd că este inevitabil ca Turcia să devină un centru al energiei în secolul 21, alături de Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

***

Fost ministru de Externe al Austriei, scriitor și specialist în Orientul Mijlociu și probleme energetice Karin Kneissl remarcă transformarea Turciei într-un hub energetic indispensabil și poziție cheie pe care o deține între lumea veche și cea nouă. "Ne confruntăm cu un adevăr vechi. Nu poți schimba geografia. Acum Turcia este o bază energetică globală. Spre Europa va curge energie din Turcia".

Așa cum au arătat președintele rus Putin și specialiști ai gigantului energetic Gazprom, datorită hub-ului de gaze naturale care se va constitui în Turcia, piața energetică globală se va echilibra din punct de vedere al cererii și al prețului.

După cum se vede, toate drumurile trec prin Turcia. Actorii sistemului global și-au dat seama că nu poți face "by-pass" la Turcia. În plus, prin performanța pe care a demonstrat-o în cursul crizelor, Turcia a dovedit de numeroase ori că este un stat de talie mare.

Nu s-a spus degeaba că "Forța statelor se vede în timpul crizelor". După criza în lanțurile de aprovizionare cauzată de pandemia de coronavirus, războiul pornit în Ucraina pe 24 februarie 2022 a arătat încă o dată întregii lumi cât de importantă este Turcia. Problema lanțului de aprovizionare apărută odată cu războiul din Ucraina s-a transformat într-o criză alimentară și energetică la nivel global. Turcia, care a găsit o soluție pentru criza alimentară, a câștigat aprecierea lumii. Și acum, în criza energetică, Turcia este văzută ca un colac de salvare.

***

În afară de actorii globali, și țări precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Libia, Maroc, Azerbaidjan, statele turcice, Irak, Siria, Egipt sau Israel și-au întors privirile către Turcia în secolul 21.

Diminuarea importanței Orientului Mijlociu în ierarhia de priorități a SUA generează mișcări tectonice în zonă. Țările regiunii se îndepărtează rapid de SUA și încearcă să se apropie de Turcia, China sau Rusia. Fiecare țară se întrece să își garanteze propriile valori, interese, viitorul și bunăstarea.

Retragerea forțelor externe din Orientul Mijlociu și din alte regiuni aflate în vecinătatea țării noastre. amplifică importanța Turciei. Pentru că în sistemul global aflat în perioadă de tranziție, toată lumea caută un port sigur unde să ancoreze.

Din cauza faptului că actorii globali dau prioritate luptei pe care o poartă între ei, presiunea externă asupra Orientului Mijlociu începe să scadă și, vrând-nevrând, interacțiunea diplomatică între statele din regiune crește. Iar acest lucru sporește rolul Turciei de locomotivă în regiune, potrivit sabah.com.tr

În acest sens, dezvoltarea legăturilor cu Arabia Saudită și cu Emiratele Arabe Unite dar și pașii de normalizare a relațiilor cu Siria, Egipt și Israel va aduce un nou vânt prielnic pentru Turcia în Orientul Mijlociu, după un secol. (Traducerea Rador)