Turcia a crescut capacitatea la prima sa unitatea de stocare subterană. Este cel mai mare loc de stocare a gazelor din Europa

Turcia a crescut capacitatea la prima sa unitatea de stocare subterană. Este cel mai mare loc de stocare a gazelor din EuropaSursa foto: Kremlin

Turcia a organizat, vineri, o ceremonie pentru a celebra creșterea capacității de stocare la prima sa unitate de stocare subterană a gazelor naturale, cea mai mare din Europa, ca urmare a eforturilor oficialilor de a găsi modalități pentru a face față prețurilor tot mai crescute la energie.

Turcia este o țară dependentă de importuri de gaze și a dorit să își asigure un stoc suficient înainte de iarnă, astfel încât să facă față prețurilor mari la energie, ca urmare a războiului din Ucraina. Potrivit oficialilor turci, unitatea de stocare este cea mai mare din Europa.

Cea mai mare unitate subterană de stocare a gazelor din Europa

Unitatea subterană de stocare a gazelor naturale Silivri va permite depozitul a 4,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în creștere față de o capacitate anterioară de 3,2 miliarde.

„Odată cu deschiderea, Silivri a devenit cea mai mare unitate subterană de stocare a gazelor din Europa”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan. El a adăugat că unitatea va putea satisface singură un sfert din cerere, chiar și în cea mai intensă perioadă de consum a țării.

Pe lângă aceasta, Turcia pregătește creșterea capacității și la a doua unitatea de depozitare a țării Tüz Gölü (Lacul Tuz). Aceasta are o capacitate de stocare, în prezent, de 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Consumul de gaze din Turcia a crescut

Unitatea de stocare subterană Silivri este și prima instalație care a primit un certificat de amprentă de carbon. Din anul 2021, consumul anual de gaze al Turciei a atins un nivel record, de 60 de miliarde de metri cubi, față de 48  de miliarde de metri cubi în 2020. În viitor este așteptat ca consumul turcilor de gaze să ajungă la 63 de miliarde de metri cubi.

„Consumul anual de gaze subliniază importanța capacității de 4,6 miliarde de metri cubi la Silivri și a capacității de 5,4 miliarde de metri cubi care este vizată pentru Lacul Tuz”, a spus Erdoğan.

Gazul rusesc acoperă aproape jumătate din necesarul energetic al Turciei. De asemenea, țara importă gaze din Iran și Azerbaidjan prin conducte și cumpără gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar, Nigeria, Norvegia, Algeria și S.U.A.

Președintele turc a mai declarat că Turcia și Rusia au luat măsurile necesare pentru a face din Turcia un centru energetic. Declarațiile sale vin la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a reiterat planul țării sale de a construi un nou „nod de gaz” în Turcia, potrivit Daily Sabah.