Exporturile de gaze naturale lichefiate ale Rusiei au atins un nou record

Exporturile de gaze naturale lichefiate ale Rusiei au atins un nou record Sursa foto: Arhiva evz

Europa a promis că va renunța la energia din Rusia și își propune să înlocuiască gazul natural prin conducte din țară cu gaz natural lichefiat. Există o singură problemă – Moscova este un exportator major de GNL, ceea ce înseamnă că UE ar putea ajunge să înlocuiască gazul rusesc cu GNL– exact lucru pe care spera să îl evite.

Exporturile de GNL rusesc – versiunea suprarăcită a gazului natural care poate fi transportat de nave – au crescut cu 1,1% de la an la an, marcând cel mai mare nivel din martie. Cele mai importante țări importatoare au fost Franța, China și Japonia. O parte din aprovizionare a ajuns în alte țări UE, deoarece cererea europeană de gaze naturale crește pe măsură ce ne apropiem de iarnă.

Exporturile de GNL rusesc

În primele nouă luni ale anului 2022, transporturile de GNL din Rusia către UE au crescut cu 46% față de acum un an, a raportat duminică Politico, citând date de la Comisia Europeană. Acest lucru a avut loc ca urmare a încetinirii furnizării de gaze către UE prin Rusia prin conducta cheie Nord Stream 1, din cauza războiului din Ucraina. Această aprovizionare cu gaz a încetat după un „sabotaj fără precedent” al conductelor care transportă gaze naturale din Rusia în Germania.

Desigur, GNL-ul importat este doar o fracțiune din importurile de gaze prin conducte ale UE, așa că GNL-ul nu servește ca înlocuitor total. UE a importat 54,2 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în primele nouă luni ale anului 2022 și 105,7 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă a anului 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia ar putea folosi acum GNL ca armă, anulând contractele în cazul în care relațiile cu țările importatoare s-ar deteriora, au scris Anne-Sophie Corbeau și Diego Rivera Rivota, cercetători la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia, pe 27 septembrie. „Dependența continuă de GNL rusesc vine cu riscul ca sursele de energie să fie folosite ca instrument politic de șantaj în mediul geopolitic actual”, au adăugat ei, potrivit Business Insider.