Turcia introduce taxa de cazare pentru turişti. Cât va costa o noapte la hotel

Turcia introduce taxa de cazare pentru turişti. Cât va costa o noapte la hotelSursa: Arhiva EVZ

Taxa a fost planificată să fie introdusă de la 1 aprilie 2020, dar a fost amânată cu doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. Obiectele vizate de impozitare sunt pentru cazarea în hoteluri, moteluri, centre de recreere, pensiuni, camping, cabane sau case de de vacanţă.

Începând cu 1 ianuarie 2023, în Turcia intră în vigoare o taxă pe serviciile de cazare în hoteluri, moteluri și centre de recreere. Cota de impozitare este stabilită la 2%. Mai exact, de la 1 ianuarie 2023, toate facilitățile de cazare din Turcia, inclusiv hoteluri, stațiuni, moteluri, pensiuni, hoteluri, pensiuni, campinguri, cabane, schi, hoteluri termale etc. trebuie să vireze statului 2% din suma primită pentru sejurul unui turist.

„Obiectul taxei de ședere îl constituie serviciul de înnoptări în unități de cazare precum hoteluri, moteluri, așezări turistice, pensiuni, tabere, cabane. Cetățenia sau statutul de rezidență al utilizatorului serviciului nu va fi luat în considerare la aplicarea taxei de cazare”, se arată în comunicat.

În același timp, sunt servicii care vor fi scutite de taxa pentru cazare. Mai exact, singura excepție sunt taberele educaționale pentru studenți, precum și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Turcia și a organizațiilor internaționale cu statut diplomatic.

Taxa de cazare se aplică tuturor serviciilor vândute, nu doar pentru cazare

Mai mult decât atât, alături de costul camerei în sine, se impozitează tot ce este „atașat” acesteia: mâncare și băuturi incluse în prețul cazării, servicii de divertisment, utilizarea piscinelor, spații sportive, termale și alte zone (reamintim că în varianta all-inclusive, toate acestea sunt incluse deja în prețul camerei).

De menționat că Turcia este o destinaţie de vacanță îndrăgită de foarte mulţi români. Dar acum vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani pentru o vacanţă în Turcia. Se preconizează o cifră de afaceri destul de mare, oficialii estimează venituri din turism de 46 miliarde de dolari în 2023.

Pentru ca hotelierii să nu trișeze prin oferirea serviciilor în entități separate, reducând baza de impozitare, autorităţile subliniază că:

„Serviciile prestate pe teritoriul hotelului prin vânzare și/sau vânzare în combinație cu cazarea peste noapte se impozitează pe cazare, indiferent de faptul dacă acestea sunt indicate separat în factură sau de faptul că aceste servicii sunt facturate separat”.

Operatorii din industria turismului s-au opus acestei taxe

La fel se procedează şi cu serviciile prestate fără cazare: de exemplu, dacă un hotel permite accesul turiștilor din oraș sau din alte hoteluri să intre în restaurantul său, parcul acvatic sau centrul SPA, nici ei nu vor percepe taxe. Autorităţile subliniază astfel că obiectul impozitării în acest caz nu este pentru turist, ci pentru hotelul în sine, de unde şi numele de „taxă de cazare turistică”.

Oficialii turci au subliniat că se așteaptă să vină în Turcia până la 60 de milioane de turiști în 2023.

Reprezentanții industriei turistice din Turcia s-au opus iniţial introducerii taxei de cazare. Ei au remarcat că acest lucru ar putea slăbi poziția concurențială a țării, care, spre deosebire de multe altele, nu a încasat anterior astfel de taxe, relatează antena3.ro.