
Candidatul la alegerile prezidențiale, Daniel Funeriu, a declarat că Statul Român controlează prea mult viața cetățenilor, iar nivelul de libertate este prea mic. El consideră că aceste alegeri reprezintă o oportunitate pentru refondarea statului.
Anularea alegerilor prezidențiale, incapacitatea Statului de a asigura siguranța oamenilor
Daniel Funeriu a afirmat că anularea alegerilor prezidențiale din 2024 reflectă incapacitatea Statului Român de a promite siguranța oamenilor, afectați de agresiunea Rusiei, inflație și depopularea țării. El a subliniat, de asemenea, faptul că românii nu pot influența foarte mult deciziile guvernamentale.
„România are potenţialul de a fi o ţară bogată, mare şi relevantă, cu PIB de 1000 de miliarde de euro (azi suntem la 350 de miliarde), dar Statul Român îşi tratează cetăţenii -creatorii de bogăţie materială şi spirituală- ca un stat mic, cu PIB de 100 de miliarde de euro. De aceea e momentul ca noi, aici, acasă şi acum, să gândim şi să acţionăm pentru a face România mare şi puternică”, a spus acesta.
Acesta propune, ca parte a programului său prezidențial, refondarea statului pe baze sincere, cu o justiție care să servească interesele cetățenilor și o relație cu statul care să le garanteze importanța vocii lor.
Funeriu: Statul ca sursă de moralitate
Candidatul a afirmat că statul trebuie să reflecte valorile societății și să fie un izvor etic și al bunului simț, nu doar un administrator de politici publice. El subliniază că moralitatea unei societăți depinde de stat, fie că este una sănătoasă, fie una coruptă.
„Relaţia dintre cetăţeni reflectă comportamentul statului”
Acesta a explicat că dacă statul minte, abuzează și încalcă demnitatea cetățenilor, societatea devine coruptă și relațiile între oameni se deteriorează. El consideră că un stat care nu respectă cetățeanul nu poate cere respect și că neîncrederea din societatea românească provine din felul în care statul își tratează cetățeni, văzuți ca potențiali delincvenți, nu ca oameni cinstiți.
„Fiecare decizie publică transmite un mesaj etic”
Candidatul a declarat că modul în care statul reglementează și acționează transmite valori, iar guvernele actuale, preocupate de calcule electorale, ignoră întrebarea morală esențială: „Ce mesaj transmitem prin fiecare decizie?”
El consideră că măsurile precum creșterea taxelor fără îmbunătățirea serviciilor sau tolerarea plagiatei transmit dispreț și inechitate, iar un stat corect nu va accepta astfel de practici.
Funeriu: „Adevărul – temelia unei societăţi sănătoase”
Daniel Funeriu a susținut că va spune adevărul despre anularea alegerilor din 2024 în primele 30 de zile de mandat, nu din motive politice, ci pentru a vindeca statului.
El consideră că adevărul despre mineriade, abuzuri și eșecuri este esențial pentru însănătoșirea colectivă. Funeriu subliniază că adevărul eliberează și pune lucrurile în ordine, iar principiile sale politice se bazează pe cinste, responsabilitate și onestitate.
„Refondarea statului începe cu reforma morală”
Acesta a afirmat că refondarea statului nu se limitează la concedierea funcționarilor, reduceri bugetare sau implementarea PNRR.
Refondarea statului trebuie să se bazeze pe valori etice solide, iar fără cinste, adevăr și respect pentru cetățeni, orice reformă va eșua. Aceste principii vor ghida statul sub conducerea sa.
Funeriu: „Voi gândi ca cetăţean, nu ca şef”
Ca președinte, acesta promite să gândească din perspectiva cetățeanului, nu din cea a unui lider distant, și să ia decizii ghidate de cinste, responsabilitate și principii morale, respingând orice acțiune care transmite un mesaj greșit.