Cât de dependenți suntem de Rusia? Motivele pentru care Europa și SUA nu vor sancționa niciodată energia nucleară rusească
- Mădălina Dinu
- 30 noiembrie 2022, 15:58
Energia nucleară rusească, cealaltă dependență energetică europeană Acesta este unul dintre puținele sectoare ale economiei rusești care nu sunt afectate de sancțiuni, întrucât industria nucleară rusă este esențială pentru funcționarea multor centrale electrice din partea de est a UE.
Gaz, petrol, cărbune
Războiul din Ucraina, provocând o criză energetică de proporții fără precedent, a scos la iveală în mod clar legăturile țărilor europene cu sectorul rusesc al hidrocarburilor. Dar o altă dependență a primit până acum foarte puțină atenție: în special în partea de est a Uniunii Europene, statele se bazează pe industria nucleară rusă pentru funcționarea centralelor electrice și pentru a produce până la jumătate din energia electrică de care au nevoie.
Cu toate că gigantul atomic Rosatom este un adevărat instrument de influență pentru guvernul lui Vladimir Putin, responsabil de armele nucleare ale țării și implicat în ocuparea centralei Zaporijie din Ucraina, acest sector a fost până acum cruțat de sancțiuni, scrie Le Monde.
Rosatom, campioană la toate categoriile
O cifră ilustrează ponderea Rusiei în industria nucleară: din cele aproximativ 440 de reactoare aflate în funcțiune în întreaga lume, 80 sunt de concepție rusească, adică de tip VVER. În ultimele decenii, țara a exportat mai multe unități decât orice alt jucător.
UE are 18 din cele aproximativ 100 de sisteme în funcțiune, în special în țările din fostul bloc sovietic. În Bulgaria, de exemplu, cele două reactoare rusești furnizează o treime din energia electrică a țării. În Republica Cehă, cele șase unități sunt responsabile pentru aproape 37% din producție, în timp ce în Ungaria cele patru reactoare produc aproape jumătate.
Moscova continuă să domine piața internațională. Potrivit raportului privind situația industriei nucleare mondiale, din cele 53 de reactoare aflate în construcție la jumătatea anului 2022, douăzeci au fost construite de grupul Rosatom, dintre care șaptesprezece în afara Rusiei. Doar Franța și Coreea de Sud construiesc, de asemenea, reactoare (două fiecare) în afara granițelor lor.
„Cu peste 300 de companii, 275.000 de angajați și parteneriate comerciale încheiate cu peste 50 de țări, Agenția Federală pentru Energie Atomică Rosatom este un mastodont. Implicat în aproape toate țările nucleare, a fost creat oficial în 2007 de către președintele rus. În acel an, Vladimir Putin a reunit activitățile nucleare din sectorul public și cel privat", spune Mark Hibbs, specialist în politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace. El a centralizat întreaga industrie, inclusiv cea nucleară militară, într-o singură organizație care îi raportează direct lui.
Importul de uraniu și rolul strategic al Rusiei
Fără uraniu reciclat, Europa va trebui să se bazeze pe uraniu natural importat. Și aici, Rusia joacă un rol strategic: în 2021, 20% din importul acestui material în țările UE a sosit din zăcăminte rusești, potrivit agenției europene Euratom. Alte 23% au sosit din Kazahstan, țară nu doar aliată cu Moscova, dar care trebuie să treacă prin teritoriul Rusiei și prin nave de marfă pentru a ajunge în Europa.
Odată extras, atunci; uraniul natural trebuie „convertit” și „îmbogățit” înainte de a putea fi folosit sub formă de combustibil: „Și aici Rosatom exercită o importanță reală. Grupul controlează 25% din piața europeană de conversie și 31% din piața îmbogățirii, cifre care se ridică la aproximativ 40% și 46% la nivel mondial”, potrivit Le Monde.
O problemă nu numai pentru UE: potrivit lui Paul Dabbar, fostul secretar adjunct al Departamentului de Energie al Statelor Unite, „cea mai expusă piață din lume” la dependența de uraniul controlat de Moscova este Statele Unite.
Din acest motiv, majoritatea experților internaționali în energie consideră improbabilă impunerea de către Occident a sancțiunilor nucleare asupra Rusiei.