Evenimentul Zilei > Politica > Ce făcea președintele Parlamentului de la Budapesta în România
Ce făcea președintele Parlamentului de la Budapesta în România

Ce făcea președintele Parlamentului de la Budapesta în România

La finalul săptămânii trecute, președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo a participat la două acțiuni publice în România.

Șeful legislativului ungar, fost coordonator de servicii secrete în Ungaria la sfârșitul anilor 90 și reprezentantul polului ultra-naționalist din FIDESZ, partidul ungar aflat la guvernare, obișnuiește să fie, adesea, autorul unor provocări la adresa Bucureștiului.

Una dintre acestea – intenția lui Kover de a reînhuma, în 2012, la Odorheiu Secuiesc, rămășițele fostului scriitor fascist și antisemit Nyiro Jozsef.

Anul acesta, Kover Laszlo a ales să suțină o alocuțiune în incinta Bisericii unitariene din Ștefănești, comuna Ghindari, județul Mureș, în contextul celei de a 23-a întâlniri a Alianței Sfântului Rege, care reunește așezările din Bazinul Carpatic ce poartă numele de Sfântul Ștefan, respectiv să ia parte, ca principal invitat, la tabăra Asociației ultra-naționaliste maghiare, Tineretul Maghiar Ardelean, în calitate de principal invitat.

Președintele Parlamentului Ungariei a susținut că maghiarii știu că în Europa Centrală și de Est se pot face progrese nu prin modificarea frontierelor politice stabilite în urmă cu 100 de ani, nu prin urmărirea obținerii exclusivității de către națiunile majoritare, nu prin eliminări violente, prin falsificarea istoriei și prin provocări intimidante, ci prin relații economice naturale, de transport și logistică, precum și prin cultură, prin exploatarea în comun a relațiilor, a oportunităților și a resurselor de oportunitate ca în cei de 1000 de ani parcurși.

Kovacs Istvan, responsabil cu comunicarea din partea Bisericii Unitariene, a ținut să precizeze, în același context, că cetățenii ungari și-au construit patria într-o mie de ani și nu au obținut-o rapid, prin trucuri. El a ținut să amintească că ungurii pot descăleca de o mie de ori.

În aceeași zi, Kover Laszlo a decis să legitimeze lucrările Taberei EMI desfășutrate în apropierea municipiului Gheorgheni pe parcursul cărora un punct central al discuțiilor a fost reprezentat de condamnarea autorităților române pentru sentița de închsioare cu executare dată de Înalta Curte de Casație și Justiției în cazul celor doi tineri maghiari, Beke Istvan și Szocs Zoltan.

Față de trecut, când se striga, de la tribuna Taberei, „Să piară Trainonul!” sau „Ținutul Secuiesc nu e România!”, acum Kover Laszlo a avut un discurs mai rezervat, axat pe importanța demografiei în rândul minorității maghiare, singura variantă care va asigura succesul acestei etnii în viitor, potrivit historia.ro .

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: