Ce e bine să incluzi în dieta alimentară. Lipsa acestei vitamine din corp crește riscul unui accident vascular cerebral

Ce e bine să incluzi în dieta alimentară. Lipsa acestei vitamine din corp crește riscul unui accident vascular cerebral Sursa foto: arhiva EVZ

Lipsa vitaminei B12 din organismul nostru poate avea efecte negative asupra sănătății noastre, crescând riscul apariției unui accident vascular cerebral.

Vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine B esențiale organismului nostru. Corpul are nevoie de ea pentru un țesut nervos sănătos, pentru o bună funcționare a creierului, dar și pentru producerea de globule roșii.

Un deficit de vitamine în organismul nostru nu poate reprezenta niciodată un lucru bun, mai ales că le putea lua pe cele esențiale din alimentele pe care le mâncăm. Vitamina B12 se întâlnește în special în cereale, în laptele de vacă, ouă, iaurt grecesc, ciuperci shiitake, somon sau păstrăv, dar și stridii.

De ce e importantă vitamina B12

Această vitamină poate fi luată și sub forma unui supliment oral. Vitamina B12 previne anemia și contribuie la formare globulelor roșii din sânge. De asemenea, e important să avem această vitamină în corp, deoarece ea contribuie la o naștere sănătoasă. Prin urmare, femeile trebuie să fie atente atunci când sunt gravide.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit studiilor, fătul necesită această vitamină, ea contribuind la dezvoltarea optimă a creierului și a sistemului nervos.

Deficitul matern de vitamina B12 poate contribui la nașterea prematură sau la avortul spontan și crește riscul de apariție a defectelor congenitale. Vitamina B12 este benefică și pentru sănătatea oaselor, dar contribuie și la reducerea depresiei și a anxietății.

Prin urmare, un deficit de vitamina B12 scade producția de serotonină ceea ce poate duce la instalarea depresiei.

Care sunt semnalele de alarmă ale unui deficit de vitamina B12

Principalele simptome care îți arată că te-ai putea confrunta cu un deficit de vitamina B12 sunt:

  • stările de confuzie;
  • dificultatea menținerii echilibrului;
  • oboseală constantă;
  • probleme intestinale;
  • tulburări de dispoziție;
  • slăbiciune musculară;
  • amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor;
  • memorie slabă.

Deficitul de vitamina B12 poate să apară pentru că nu ai o alimentație diversificată, dar poate apărea și din cauză că organismul tău nu poate absorbi complet vitamina din alimentele pe care le consumi, potrivit doctorulzilei.ro.