Ce ar trebui să știm despre banane, dar nu prea se spune? Atenție, unii pot muri

Ce ar trebui să știm despre banane, dar nu prea se spune? Atenție, unii pot muri Sursa: Arhiva EVZ

Când vine vorba despre banane, mulți dintre noi știu că ele sunt unele dintre cele mai bune fructe pentru sănătatea noastră, dar, consumate în exces, pot produce mari neplăceri mai ales pentru cei care au probleme cu rinichii. În cazul lor, dacă nu există o limită a consumului de banane, se poate ajunge chiar și la deces.

Conform celor de la eatfirst.com, bananele sunt fructe de pădure, iar căpșunile fac parte din familia rozaceelor. Mai departe, pe site-ul citat au fost expuse alte detalii interesante despre banana.

Spre exemplu, s-a subliniat că unele banane pot pluti în apă. De asemenea, ele pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la scăderea tensiunii arteriale. Mai mult, frecarea interiorului unei coji de banană pe o mușcătură de țânțar ne poate scăpa de mâncărimi.

Unii oameni de știință cred că banana ar fi fost chiar primul fruct din lume. Ceea ce este cert este că bananele sunt cultivate în peste 100 de țări. Acesta este și motivul pentru care ocupă locul 4 în topul culturilor alimentare din lume, ca valoare monetară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beneficiile consumului bananelor sunt multiple, conform medicalnewstoday.com. De la reducerea riscului de cancer și astm, până la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii, bananele sunt esențiale pentru sănătatea noastră.

Ce conține o banană medie

Pentru a vă face o părere, este bine să știți ce efecte are o banană medie, care cântărește aproximativ 126 de grame.  Ea conține 110 calorii, 30 de grame de carbohidrați și un gram de proteine. Așa cum se știe, bananele nu au grăsimi, colesterol și sodiu.

banane coapte

La capitolul plusuri, mai trebuie spus că aceste fructe au multe vitamine și minerale: vitamina B6 (0,5 mg), mangan (0,3 mg) vitamina C (9 mg), potasiu (450 mg), fibre alimentare (3 g), proteine (un gram).

Totodată, ele conțin magneziu (34 mg), acid folic (25,0 mcg), riboflavină (0.1 mg), niacina (0.8 mg), vitamina A (81 UI Fier), 0.3 mg. Mare atenție, însă, la aportul recomandat de potasiu pentru adulți: 4.700 miligrame/zi.

Atenție la excesul de banane

Există studii care arată că bananele pot reduce riscul de cancer și astm la copii, iar datorită fibrelor, sunt foarte bune pentru inima. Fructul care are un preț accesibil are efecte și în cazul diabetului zaharat, dar ajută și la îmbunătățirea memoriei, datorită unui aminoacid numit triptofan.

În ceea ce privește riscurile, medicii avertizează că alimentele bogate în potasiu trebuie să fie consumate cu moderație de cei care iau medicamente beta-blocante. Mai puține banane pentru ei!

Acestea sunt prescrise pentru boli de inimă și pot provoca creșterea nivelurilor de potasiu din sânge. Astfel, prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai care au probleme cu funcționarea rinichilor. Așadar, dacă rinichii bolnavi nu pot elimina excesul de potasiu din sânge, acel exces ar putea fi fatal.