Ce a declarat Klaus Iohannis despre locurile la ATI, Paște, schi, Voiculescu, Cîţu şi copaci

Ce a declarat Klaus Iohannis despre locurile la ATI, Paște, schi, Voiculescu, Cîţu şi copaci

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a deschis miercuri sezonul de replantare de pădure la Dăbuleni şi a profitat de ocazie pentru a abordat mai multe subiecte importante.

Klaus Iohannis a vorbit despre locurile la ATI, Paște, schi, Voiculescu, Cîţu şi copaci. În România, 50 de milioane de puieți au fost replantaţi în 2020, iar pentru acest an, şeful statului vrea o creştere a acestei cifre. „Ambiția noastră, strategia națională, este să ajungem la 40% din terenul național împădurit, față de aproximativ 30%, cât avem acum.

Banii în această etapă îi vom lua în esență din Planul Național de Redresare și Reziliență, unde am prevăzut suma de 1 miliard și jumătate de euro pentru aceste acțiuni de replantare”, a declarat Klaus Iohannis.

După această introducere, liderul de la Palatul Cotroceni a răspuns întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la Dăbuleni, în judeţul Dolj. „Jurnalist: Domnule Președinte, în ultimele zile avem record după record atât la numărul pacienților din ATI, cât și a numărului deceselor provocate de COVID-19. Întrebarea mea este, în momentul de față, ce măsuri concrete ar trebui și vor fi luate de autorități pentru a reduce acest val trei?

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis a vorbit despre locurile la ATI

Klaus Iohannis: Setul de măsuri de care dispun autorităţile este cunoscut. Sunt restricțiile care sunt în vigoare în toată țara. Sunt restricțiile care se iau suplimentar în localitățile care au o rată de infectare foarte mare și evident, este campania de vaccinare, care prinde din ce în ce mai multă viteză. Însă trebuie să fim atenţi - și trebuie să fiu foarte sincer - fiindcă suntem în valul trei şi acest val trei nu dispare de la sine.

Pentru a domoli acest val trei este nevoie de respectarea restricțiilor și de accelerarea campaniei de vaccinare. Prin combinația acestor două vom trece și peste acest val trei.

Încă o dată, sunt foarte îngrijorat, situația este extrem de serioasă și fac un apel la toți românii să respecte restricțiile și să se înscrie pentru vaccinare. Doar prin combinația acestor măsuri putem să trecem de pandemie.

Este, probabil, important să spun câteva cuvinte și despre situația din București, care este complicată. Ştiu că au fost multe discuții și cred că pentru București este nevoie să se ia măsuri suplimentare, deci, restricții suplimentare.

Unde sunt necesare restricţiile?

Sper ca cei din comitetul bucureștean să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru. Restricții, probabil, sunt necesare acolo unde se formează aglomerații și probabil, este nevoie de a reduce aceste aglomerații, în special în weekend.

Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine, și pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie eliminate aglomerările și este în interesul nostru, al tuturor. În fond, dacă respectăm restricțiile, noi îi ajutăm pe cei din prima linie - medicii, personalul medical – și îi ajutăm pe cei mai puțin norocoși dintre noi care fac o formă mai gravă de boală.

Jurnalist: Domnule Președinte, despre carantinarea de weekend aș vrea să ne vorbiți puțin. Se vorbește tot mai mult despre această idee. Vom avea acum primul weekend în care se vor lua restricții suplimentare?

Klaus Iohannis: Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție, dar restricții suplimentare sunt necesare, fiindcă nimeni nu-și dorește să ajungem în situația de avarie ca să nu mai putem gestiona valul, acest al treilea val.

Problema cea mai mare

Vedeți foarte bine, în fiecare zi, din păcate, sunt foarte mulți care se îmbolnăvesc și, din păcate, sunt și foarte mulți care ajung la Terapie Intensivă. Acolo este problema cea mai mare, fiindcă numărul de locuri de Terapie Intensivă este limitat și s-a creat în ianuarie - februarie impresia că pandemia cumva a trecut. O impresie, din păcate, greșită.

Autoritățile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID și suntem în această situație când, practic, în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricții suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem să facem față acestui val trei.

Încă o chestiune, fiindcă și aceasta s-a discutat mult, ce se întâmplă cu școlile. Deja știm că foarte mulți copii învață online. Sunt doar cei mai mici și cei din clasele care au examene care merg fizic la școală, însă dacă numărul de pacienți crește și se vede că suntem într-o fază de creștere, trebuie intervenit și aici.

Propunerea ministrului Educației este una acceptabilă

Cred că propunerea făcută de ministrul Educației este una acceptabilă, să se contopească cele două vacanțe și în loc de o săptămână acum, de Paștele Catolic, și încă o săptămână, când avem Paștele Ortodox, să le contopim și în acest fel să eliminăm un factor semnificativ de răspândire a bolii.

Este, sigur, complicat. Este complicat, înțelegem acest lucru, pentru părinții care, iarăși, vor avea copiii acasă, dar cred că niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor noștri.

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, tocmai pentru că suntem la începutul valului trei, dacă există vreun plan să se ia măsuri unitare la nivel de țară, anumite restricții la nivelul întregii țări, și dacă ați discutat cu omologii dumneavoastră la nivel european dacă există și vreun plan să se ia în calcul anumite măsuri pentru mai multe state membre? Vedem că sunt deja țări unde sunt lockdown-uri parțiale: Germania, Franța. Am putea ajunge și noi în această situație?

Întâlnire pe tema pandemiei

Președintele României: Am discutat aceste chestiuni, evident, cu premierul, cu alți membri din Guvernul României și discutăm foarte des la nivel de Consiliu European despre aceste chestiuni și în acest weekend vom avea o întâlnire în format videoconferință pe tema pandemiei.

Deciziile se iau în plan național și pentru România nu dorim o carantină națională, fiindcă nu rezolvă problema și nu e aceeași situație în fiecare localitate. Credem că măsurile generale, restricțiile generale sunt acum în vigoare și rămân în vigoare, iar acolo unde rata de infectare crește se vor lua suplimentar măsuri și se vor impune restricții cum sunt cele care probabil vor fi luate pentru București, cu limitarea circulației într-un fel în weekend.

Însă ceea ce este foarte important și pot să vă spun că o să fiu foarte ferm și clar în Consiliu – trebuie să accelerăm vaccinarea. Trebuie să accelerăm vaccinarea și trebuie să luăm absolut toate măsurile care pot fi luate împreună cu producătorii de vaccinuri pentru a crește viteza de vaccinare.

Doze suplimentare dintr-un vaccin care este foarte căutat

Până acum, aceste solicitări pe care le-am avut și eu, și alții, au dat rezultate, avem doze suplimentare. De exemplu, în aceste două săptămâni, ultimele două săptămâni din martie, primim multe doze suplimentare dintr-un vaccin care este foarte căutat și cred că se poate face mai mult.

În paralel, vom discuta despre certificatul care arată dacă o persoană a fost vaccinată sau a avut boala, sau a făcut un test, și aceste chestiuni vor fi probabil lămurite în cursul acestui Consiliu. Deci, măsuri se iau peste tot, însă pandemia nu va dispărea de la sine. Este nevoie de respectarea restricțiilor și de accelerarea campaniei de vaccinare.

Jurnalist: Domnule Președinte, aș vrea să vă întreb dacă ați văzut – și chiar dacă nu ați văzut sunt convinsă că ați fost informat vizavi de contrele care au apărut în spațiul public între doamna Alexandru și domnul Vlad Voiculescu.

Aș vrea să ne spuneți dacă dumneavoastră vreodată ați fost informat că incidența ar fi fost măsluită înainte de alegerile parlamentare, dacă dumneavoastră personal aveți încredere în raportările care se fac zilnic, cum comentați afirmațiile domnului Vlad Voiculescu.

Vom putea merge la biserică de Paşte?

Aș vrea să vă mai întreb ce le spuneți românilor vizavi de Paște. Vor putea să meargă anul acesta la biserică? Și ultima rugăminte, pentru că vă văd îmbrăcat într-o geacă de schi, a început să și ningă. Ce le recomandați românilor, să mai meargă la schi?

Președintele României: Dați-mi voie să încep cu sărbătorile. Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanță mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformații, iar la începutul lui mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească – sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadru familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile.

Nu-mi doresc – și am spus acest lucru foarte clar de la început – nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică. Sunt Sfintele Sărbători de Paști, oamenii vor să meargă la biserică și trebuie să găsim soluții ca să meargă la biserică – asta este una. A doua – nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită.

Nu a ascuns nimeni date sau informații

Formulele de calcul însă sunt diferite. Când a fost ministrul Tătaru, împreună cu echipa domniei sale, a găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidența pandemiei. După aia s-a calculat, și ce s-a calculat și s-a știut s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informații.

Acum ministrul Voiculescu cu echipa domniei sale au dorit să modifice oarecum formula, au modificat-o și acum se dau datele care se găsesc. Deci, vorbim despre două formule ușor, ușor diferite. În niciun caz nu a măsluit cineva datele, ele au fost absolut corecte așa cum au fost calculate și înainte de alegeri, și după alegeri.

Însă dați-mi voie să vă spun că, după părerea mea, nu cred că aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient. Eu cred că ar fi extrem de important, și voi continua să spun acest lucru, să ne implicăm acolo unde este nevoie, să creștem numărul de paturi de la Terapie Intensivă, să-i motivăm pe medici, să fim mai proactivi pentru ca spitalele să facă față acestui val trei. Cred că acestea sunt prioritățile momentului și nu comparații teoretice între formule de calcul.

Jurnalist: Fără îndoială, domnule Președinte. Dar, îmi cer scuze, ce să înțeleagă românii, până la urmă? Este declarația ministrului Sănătății.

Președintele României: Românii să înțeleagă să respecte restricțiile, să se vaccineze și să aibă încredere în autorități și în medici. Mulțumesc!

Nu este neapărat vremea potrivită pentru schi

Jurnalist: Și ultima întrebare, cu schiul?

Președintele României: Chiar dacă ninge, nu cred că este neapărat vremea potrivită pentru schi. Oricum, dacă mergeți la schi, evitați aglomerațiile, respectați distanța.

Jurnalist: Aș vrea să revenim puțin la discuția cu aceste replici dintre Violeta Alexandru și Vlad Voiculescu.

Președintele României: Cred că am lămurit chestiunea total.

Jurnalist: Am lămurit. Aș vrea să vă întreb, după opinia dumneavoastră, înțelegem că ministrul Sănătății nu a înțeles formula veche de calcul sau că minte? Ce ar trebui să înțelegem, care e poziția dumneavoastră?

Președintele României: Eu cred că puteți să îl întrebați pe domnul ministru.

Vaccinuri din Rusia sau China?

Jurnalist: Se ia în calcul cumva să se importe vaccinuri din Rusia sau China, în condițiile în care la noi în țară nu avem doze suficiente și se moare, așa cum vedem?

Președintele României: Noi avem doze suficiente și campania de vaccinare merge foarte bine, deci una este una, alta este alta. Valul trei nu a putut fi prevenit de nimeni, nici de țările care au avut un număr mult mai mare de doze de vaccin la dispoziție, însă asta nu trebuie să ne descurajeze, dimpotrivă.

Campania de vaccinare prinde viteză în fiecare săptămână încă un pic mai mult. Noi folosim, evident, ca și stat membru al Uniunii Europene, vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, toate care sunt agreate, și vedem că în fiecare săptămână sunt sute de mii de doze în plus față de săptămâna anterioară.

Sunt optimist că vom reuși acum, la sfârșitul lui martie și în aprilie să vaccinăm sute și sute de mii de persoane în plus, ceea ce, evident, va duce la stăpânirea extinderii pandemiei.

Jurnalist: Dar se ia în calcul, așa cum vă întrebam, să importăm alte vaccinuri?

Președintele României: Nu se ia în calcul să importăm nimic ce nu este agreat în Uniunea Europeană.

Jurnalist: Puteți să ne spuneți cum ați văzut dumneavoastră – dacă ați văzut – acele imagini cu fostul ministru de Interne, domnul Vela, care era într-o cafenea care nu respecta restricțiile, vorbim de o cafenea din București cu pereți și acoperiș, Capitala aflându-se în scenariul roșu?

Președintele României: Eu cred că toată lumea trebuie să respecte restricțiile, începând de la Președinte, la membrii Guvernului, parlamentari și așa mai departe. Cine nu respectă normele și restricțiile să suporte consecințele și cred – și cu asta vreau să închei – cred că este foarte important ca persoanele publice să dea exemple pozitive și nu exemple negative. Trebuie să ne însușim noi prima dată respectarea legii dacă dorim ca și cetățenii simpli să respecte aceste legi.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate”, se arată pe presidency.ro.