Multe cazuri de rujeolă, descoperite în Republica Moldova

Multe cazuri de rujeolă, descoperite în Republica Moldova Sursa foto: Prostockstudio | Dreamstime.com

Primăria Chișinău a anunțat că mai multe cazuri de rujeolă au fost descoperite de autoritățile sanitare din Republica Moldova.

Mai multe cazuri de infectare cu rujeolă au fost depistate în instituțiile madicale din Republica Moldova, a anunțat Primăria Chișinău.

În România e epidemie de rujeolă

Anunțul vine în contextul în care în România este epidemie de rujeolă. Așa că directorii de instituții de învățământ din Chișinău și responsabilii Centrului de Sănătate Publică (CSP) au fost convocați de viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici. Părțile au discutat situația epidemiologică prin infecțiile imuno-dirijabile și măsurile de prevenire a acestora.

Managerilor de grădinițe și școli li s-a recomandat să facă, de aici încolo, un control riguros al respectării cerințelor sanitare în instituții. De asemenea, instituțiile de învățământ trebuie să efectueze trierea matinală a copiilor, pentru depistarea precoce și izolarea suspecților și bolnavilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, șefii de școli și grădinițe trebuie să întocmească listele copiilor contactați din grupa sau clasa respectivă, cu indicarea datelor privind vaccinarea și prezentarea lor la adresa din Chișinău, și să igienizeze regulat încăperile în care au loc activitățile didactice.

Vaccinarea e obligatorie pentru a intra în colectivitate

În Republica Moldova, spre deosebire de România, este obligatoriu ca toți copiii care frecventează instituțiile de învățământ să fie vaccinați, pentru a preveni apariția și răspândirea virușilor și a bolilor contagioase.

Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat, marți, că au fost confirmate doar două cazuri de rujeolă în acest an. Unul dintre acestea este destul de recent, anume un copil din Soroca, întors cu familia din Federația Rusă.

Cum se manifestă rujeola

Rujeola este o boală transmisibilă care se manifestă prin febră mare, ochi inflamați, fotofobie, lăcrimare, curgerea nasului și tuse uscată. Erupțiile pe piele apar în a treia sau a patra zi de boală. Este vorba despre pete roșii pe pieie, care apar inițial în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Copiii care sunt nevaccinați riscă să facă forme grave ale bolii, cu diverse complicații, printre care laringita, pneumonia și meningita.

Ministerului Sănătății avertizează că vaccinarea este singura metodă de protecție contra rujeolei. În prezent, rata de vaccinare împotriva rujeolei la copiii ce au împlinit vârsta de un an este de 84,2% în Republica Moldova. Dar Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie de cel puțin de 95%.