Cazul „Nokia“, mai grav decât „Ford“

Cazul „Nokia“, mai grav decât „Ford“

Comisia Europeană pregăteşte o investigaţie oficială ca să afle dacă România a acordat ajutor de stat pentru a atrage investitorul finlandez.

După ce am răsuflat uşuraţi că autorităţile de la Bruxelles au dat undă verde ca americanii de la Ford să înceapă producţia la uzinele din Craiova, Comisia Europeană (CE) este pe cale să declanşeze o investigaţie oficială privind investiţia Nokia de la Cluj.

„Cazul Nokia este mai grav decât Ford“, a declarat un oficial diplomatic. Cel mai mare risc este ca această situaţie să degenereze într-un adevărat scandal politic în interiorul Uniunii Europene, din cauză că România ar putea fi acuzată că foloseşte metode neortodoxe sub forma ajutoarelor de stat pentru atragerea firmelor din Vest, a explicat el.

La insistenţele parlamentarilor germani, supăraţi pe faptul că Nokia şi-a mutat fabrica de telefoane de la Bochum spre est, în România, comisarii europeni au devenit foarte atenţi cu contextul în care s-a realizat investiţia finlandezilor la Cluj. Între timp, CE a cerut României „informaţii relevante“ despre subvenţiile pe care le-a acordat finlandezilor pentru fabrica de telefoane de la Jucu, potrivit afirmaţiei comisarului pentru politică regională Danuta Hubner, citată de publicaţia germană „Westdeutsche Allgemeine Zeitung“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism, a declarat, ieri, că reprezentanţii CE sunt în etapa în care verifică dacă autorităţile locale din judeţul Cluj au acordat sau nu ajutor de stat companiei finlandeze producătoare de telefoane mobile. Orice ajutor de stat pe care autorităţile unei ţări intenţionează să îl acorde unei companii trebuie notificat CE, care trebuie să-şi dea acceptul.

În cazul investiţiei de la Jucu, Nokia a fost scutită de taxe şi impozite pe toată perioada în care va funcţiona în parcul industrial de acolo, potrivit declaraţiei lui Marius Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.