Cazul Navalnîi. ONU cere Rusiei anchetă aprofundată asupra „crimei”

Cazul Navalnîi. ONU cere Rusiei anchetă aprofundată asupra „crimei”

În timp ce opozantul Kremlinului, Alexei Navalnâi, a ieșit din comă, Organizația Națiunilor Unite solicită o investigație „amănunțită, transparentă, independentă și imparțială” de către Moscova cu privire la otrăvirea acestuia.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet a cerut, marți, această anchetă asupra acestei „crime foarte grave” comisă împotriva lui Navalnâi.

Michelle Bachelet, citată într-un comunicat, a judecat că „negarea necesității unei anchete amănunțite, independente, imparțiale și transparente asupra acestei tentative de asasinat nu constituie un răspuns adecvat”.

Înaltul comisar a menționat că agenții neurotoxici și izotopii radioactivi precum Noviciok - despre care specialiștii germani susțin că ar fi fost folosit pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalny - și Poloniu  210 sunt substanțe sofisticate și extrem de greu de obținut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest lucru ridică multe întrebări”, a spus ea. „De ce să folosești substanțe ca acestea? Cine le folosește? Cum au fost ele obținute?”.

Întrebat despre vinovații de otrăvirea lui Alexei Navalnîi, purtătorul de cuvânt al lui Michelle Bachelet, Rupert Colville, a afirmat că „nu este în poziția de a face acuzații directe”.

„Condamnăm această otrăvire”, a declarat el, deși a adăugat că toate detaliile nu sunt încă cunoscute.

Guvernul Germaniei, țară în care Alexei Navalnîi (44 de ani) se află internat, la Berlin, și alte țări occidentale arată cu degetul spre Moscova în acest caz.

Novociok este un agent neurotoxic extrem de periculos, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Înaltul comisar a amintit că în ultimii ani au fost observate mai multe cazuri de persoane otrăvite cu această substanță, inclusive fostul agent rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia.

În plus, ea a denunțatr hărțuirea, arestările și atacurile împotriva lui Navalnâi, fie din partea autorităților, fie din partea unor agresori necunoscuți.

„Domnul. Navalnîi era în mod clar cineva care avea nevoie de protecție din partea stastului ”, a spus ea.

De partea lor, autoritățile din Rusia au dezmințit orice implicare în otrăvirea opozantului Navalnâi.

Luni, Moscova a denunțat tentative „absurde” de a acuza Rusia în acest caz.

„Orice încercare de a asocia Rusia în vreun fel sau altul cu ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă pentru noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.