Evenimentul ZileiIstoria secretaCazul lui Ram Kori declanșează războiul lui Faqir Ipi

Cazul lui Ram Kori declanșează războiul lui Faqir Ipi

Cazul lui Ram Kori declanșează războiul lui Faqir Ipi
Născut în 1897, Ghazi Mirzali Khan Wazir, cunoscut sub numele de Faqir Ipi, a fost un lider tribal paștun din Waziristan, în Khyber Pakhtunkhwa de astăzi.

După ce și-a desfășurat pelerinajul Hajj în 1923, Mirzali Khan s-a stabilit în Ipi, un sat situat lângă Mir Ali în Waziristan de Nord, de unde și-a început războiul împotriva Imperiului Britanic.

În martie 1936, o curte britanică indiană a decis împotriva căsătoriei lui Islam Bibi, născută Ram Kori, o fată musulmană convertită hindusă la Jandikhel, Bannu, după ce familia fetei a intentat caz de răpire și conversie forțată.

Hotărârea s-a bazat pe faptul că fata era minoră și i s-a cerut să ia decizia de convertire și căsătorie după ce a ajuns la vârsta majoratului, până atunci i s-a cerut să locuiască cu o terță parte.

Verdictul i-a înfuriat pe paștuni și l-a mobilizat pe Faqir Ipi pentru un război de gherilă împotriva Imperiului Britanic.

Mutarea la Gurwek

În 1938, s-a mutat de la Ipi la Gurwek, un sat îndepărtat din Waziristanul de Nord, la granița cu Afganistan, unde a declarat un stat independent, Paștunistan, și a continuat raidurile împotriva Imperiului Britanic, folosind baze din Afganistan, cu sprijinul al Germaniei naziste.

La 21 iunie 1947, Faqir Ipi, împreună cu aliații săi, inclusiv Khudai Khidmatgars și membri ai Adunării Provinciale, au declarat Rezoluția Bannu.

Rezoluția a cerut ca paștunilor nativi să li se ofere a treia alegere pentru a avea un stat independent, Paștunistan, care să conțină toate teritoriile paștunilor majoritari din India britanică, în loc să fie obligați să adere doar la India sau Pakistan.

Pakistanul și India fuseseră create pe baza religiei fără a lua în considerare etnicii nativi care locuiesc acolo, cu care paștunii nu aveau nimic de-a face.

Rajul britanic a refuzat să se conformeze cerințelor acestei rezoluții și le propunea fie să se alăture Indiei (căreia paștunii nu i-au fost niciodată cetățeni), fie să se alăture noii țări, Pakistan. Nu li s-a oferit posibilitatea de a deveni independenți sau de a se alătura Afganistanului.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric


Accesează: