Caz unic în România. Un fost spion comunist rămâne cu condamnarea la moarte

Caz unic în România. Un fost spion comunist rămâne cu condamnarea la moarte Spionaj Sursa foto. EVZ

Cazul unui fost căpitan de securitate, condamnat în 1987, la moarte, prin împușcare, continuă să complice lucrurile în justiția din România.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1990, dar cu toate astea, un fost spion comunist, fostul căpitan de securitate Ballantine Vergil George, pe numele său din buletinul de identitate Băleanu Vergil, rămâne cu această pedeapsă.

Băleanu a făcut parte din spionajul extern, iar în 1987 a defectat în Austria, unde a fost trimis într-o misiune operativă de către Direcția Securității Statului. Ulterior, un tribunal militar l-a condamnat la moarte. Cazul este unul aparte, deoarece pedepasa lui nu a fost comutată în detențiune pe viață, ori nu a fost grațiată, astfel încât sentința de condamnare să nu mai producă efecte.

În 2021, Băleanu a solicitat Curții Militare de Apel să constate reabilitarea judecătorească, caz în care sentința ar fi fost anulată.

Pe 15 septembrie 2021, fostul căpitan Băleanu Vergil a aflat că cererea lui a fost respinsă, iar el a rămas condamnat la moarte.

”Respinge, ca inadmisibilă, cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul condamnat BALLANTINE VERGIL GEORGE. În temeiul art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală obligă petentul la plata sumei de 200 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în hotărârea judecătorilor militari.

Cine este Băleanu Vergil

Astăzi, fostul ofițer de Securitate Vergil Băleanu trăiește în Marea Britanie, în Southampton, sub o altă identitate. Avocatul fostului ofițer de Securitate a formulat o cerere, în luna aprilie, prin care solicită judecarea acestei cauze în lipsă, așa cum s-a întâmplat și în cazul generalul Ion Mihai Pacepa (decedat la începutul acestui an), pe care Justiția română l-a reabilitat în lipsă, în iunie 1999.

Potrivit documentelor oficiale, ofițerul de Securitate a primit misiunea de a se deplasa în Austria, în perioada 3 – 11 noiembrie 1987, pentru a transporta și preda la Ambasada României din Viena documente strict secrete de importanță deosebită (SSID).

Numai că, ajuns la destinație, căpitanul Vergil Băleanu a luat o cu totul altă decizie. S-a prezentat la organele de poliție secretă austriece, predând documentele care îi fuseseă încredințate și refuzând să se mai întoarcă în România.

În același an, Tribunalul Militar Teritorial București l-a condamnat la moarte, în contumacie, „pentru săvârşirea infracţiunii de trădare”.

Președintele completului de judecată a fost colonelul de justiție Gică Popa, cel care i-a condamnat la moarte și pe Elena și Nicolae Ceaușescu, dar și pe alți ofițeri ”trădători”, de-a lungul timpului.

Ne puteți urmări și pe Google News