Tensiuni în Guvernul de la Viena. Cea mai gravă încălcare a spaţiului aerian austriac din ultimii 20 de ani. NATO a sfidat regulamentul. VIDEO

Tensiuni în Guvernul de la Viena. Cea mai gravă încălcare a spaţiului aerian austriac din ultimii 20 de ani. NATO a sfidat regulamentul. VIDEO

Guvernul de la Viena se află în alertă. Deși nu este membră NATO, Austria cooperează cu alianța militară, însă o aeronavă a acesteia a încălcat „masiv” spațiul austriac, vineri, potrivit Ministerul Apărării de la Viena.

Un avion militar al Ungariei a violat spațiul aerian al Austriei

Manevra avionului NATO a reprezentat încălcarea unei linii roșii pentru Guvernul de la Viena, relatează Der Spiegel. O aeronavă Boeing C-17 a „încălcat masiv” spațiul aerian.

Potrivit raportului emis în urma operațiunii, aeronava a zburat deasupra lacului Attersee, în apropiere de Salzburg, la o altitudine de 1.000 de metri, în loc de altitudinea de zbor prescrisă de aproximativ 10.000 de metri.

Avionul s-a comportat „ca un șofer care merge pe contrasens pe o autostradă” și a pus în pericol semnificativ aviația, a declarat Michael Bauer, un purtător de cuvânt al ministerului, vineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai gravă încălcare a spaţiului aerian austriac din ultimii 20 de ani ar putea să aibă urmări diplomatice

Două avioane austriece Eurofighter au escortat avionul de transport în afara spațiului aerian, spre Ungaria, unde este staționată flota C-17 a alianței militare occidentale NATO.

În ultimii 20 de ani, în Austria nu a mai avut loc o încălcare atât de gravă a spațiului aerian, a precizat purtătorul de cuvânt.

Un alt incident, care de această dată implică și România, a avut loc la începutul verii anului 2021, în luna iunie. Mai multe avioane rusești care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României au fost interceptate de avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care executau misiunea de poliție aeriană de la Baza Mihail Kogălniceanu.

Astfel, potrivit unui comunicat al NATO, mai multe avioane de lupta rusești Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au fost identificate pe 22 iunie intrând în Zona de Identificare a Zborului, care reprezintă zona spațiului aerian internațional controlat de România.

Aeronavele rusești nu au informat despre planurile de zbor și nici nu au contactat controlorii de trafic aerian. Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare și au fost coordonate de controlorii de lupta aeriană români care operează de la Centrul de raportare a controlului din România. Avioanele rusești au părăsit FIR (Flight Information Region) România înainte să între în rază vizuală a avioanelor britanice.