Câti copiii s-au vaccinat în prima zi de când a pornit imunizarea pentru tinerii între 12 - 15 ani

Câti copiii s-au vaccinat în prima zi de când a pornit imunizarea pentru tinerii între 12 - 15 ani

Valeriu Gheorghiţă a anunţat, joi, că 1.903 persoane cu vârsta între 12-15 ani s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, cele mai multe la Bucureşti - 494, Cluj – 178 şi Ilfov- 140 persoane.

Aproape 2.000 de copii au fost vaccinați în România, în 24 de ore, potrivit cifrelor prezentate joi de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Statistica arată că în prima zi în care a fost permisă vaccinarea copiiilor cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 15 ani, 1.903 de persoane s-au imunizat. Cele mai multe sunt din București și din județele Cluj și Ilfov, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

În platforma CNCAV s-au programat 4.173 de copii în ultimele 48 de ore, a precizat Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Copiii sunt vaccinați doar cu produsul Pfizer și este nevoie de acordul părinților. De asemenea, la centrul de vaccinare copilul trebuie să fie însoțit de un părinte sau de un reprezentant legal.

Imunizarea se face fără programare la centrele care utilizează vaccin Pfizer sau la centrele drive-thru. De asemenea, se poate face programare pe platforma CNCAV.

Vaccinarea copiilor a început, miercuri, România fiind prima ţară din UE care a demarat imunizarea acestei categorii.

Vaccinarea copiilor se face cu Pfizer, aprobat de EMA

Vaccinul Pfizer a fost aprobat de EMA, agenția europeană a medicamentului, pentru copiii cu vârsta între 12 și 16 ani. Copiii de peste 16 ani puteau să se vaccineze încă de la începutul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea copiilor care au afecțiuni cronice este vitală, spune coordonatorul campaniei de vaccinare. Medicul a explicat că minorii riscă să facă o formă mai gravă de COVID-19 și că, în unele cazuri, se poate ajunge și la deces.

Pentru copiii cu sindromul Down riscul de deces crește de 10 ori, spune medicul militar.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar urma să înceapă mâine.

”Avem copii cunoscuți cu afecțiuni cronice, afecțiuni care îi expun unui risc crescut să facă forme grave de boală și chiar decese. Și aici mă refer la copiii cu afecțiuni neuropsihiatrice. De pildă, sindromul Down crește de 10 ori riscul de deces din cauza maladiei COVID-19. Obezitatea, bolile cronice renale, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, diabetul de tip I care este întâlnit încă de la vârstă fragedă, sunt afecțiuni care expun acești copii unor riscuri de complicații prin maladia COVID-19.

Reacțiile adverse înregistrate sunt similare cu grupul 16-25, cel mai frecvent s-a înregistrat disconfort la locul de administrare, stare de oboseală, durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri articulare și în anumite cazuri febră, frison, dar toate au fost de intensitate ușoară, medie și care au fost pasagere sub tratament simptomatic” a declarat Valeriu Ghorghiță.

Campania de vaccinare, la fel ca la adulți

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că schema de vaccinare este aceeași ca la adulți – două doze la interval de 21 de zile.