Începe vaccinarea copiilor de 12-15 ani. Dr. Valeriu Gheorghiță: Programarea se face prin contul părinților

Începe vaccinarea copiilor de 12-15 ani. Dr. Valeriu Gheorghiță: Programarea se face prin contul părinților

Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat vineri autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste de 12-15 ani. În acest context, Dr. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, a anunțat că, în România, vaccinarea pentru aceste grupe de vârstă va începe peste câteva zile.

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că platforma de vaccinare este este în lucru zilele acestea, astfel încât copiii să poată fi programați în contul părinților.

"Vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare chiar de săptămâna viitoare. În momentul în care toate etapele premergătoare acestui demers vor fi deja gata, ceea ce înseamnă semnarea autorizării de către Comisia Europeană, traducerea rezumatului caracteristicilor produsului în limba romană, publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, ulterior va fi emisă o instrucţiune în acest sens prin care va debuta în mod oficial etapa de vaccinare pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Pe scurt, aceeaşi infrastructură, aceleaşi centre de vaccinare, atât centre fixe, cabinete de medicină de familie, evenimente de tip maraton de vaccinare, centre de tip drive thru, pot fi accesate atât prin programare cât şi prin prezentare directă. În momentul acesta platforma de programare este în curs de optimizare, sperăm ca luni, pe 31 mai, să fie pregătită pentru a permite deja programarea prin contul părinţilor", a declarat Valeriu Gheorghiță sâmbătă, la maratonul vaccinării de la București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că schema de vaccinare este aceeași ca la adulți - două doze la interval de 21 de zile.

"Schema de vaccinare este similară cu a adultului, constă în administrarea a două doze, la interval de 21 de zile. Datele din studiile clinice sunt cât se poate de bune, în sensul în care avem un profil de siguranţă foarte bun, o telerapiditate foarte bună şi o maximă eficacitate, în sensul în care nu au fost înregistrate cazuri de COVID - 19 în grupul copiilor vaccinaţi comparativ cu cei nevaccinaţi.

Ba mai mult decât atât, nivelul anticorpilor a fost semnificativ mai crescut decât în rândul populaţiei adulte vaccinate cu acelaşi tip de vaccin. În perioada următoare vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare şi cred că este o veste bună în mod deosebit pentru copiii care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, cu afecţiuni care îi expun unui risc crescut de a face o formă gravă de îmbolnăvire", a afirmat acesta.