Câți bani se dau pe o adeverință de vaccinare falsă. Inventivitate cu consecințe penale

Câți bani se dau pe o adeverință de vaccinare falsă. Inventivitate cu consecințe penale

Inventivitatea românului nu a fost deloc afectată de pandemie, În contextul în care călătoriile în multe țări sunt condiționate de certificatul de vaccinare Covid-19, pe piața neagră au apărut soluții prin care poți fi vaccinat cu acte în regulă.

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează cu privire la existența pe Internet a unor oferte de adeverințe de vaccinare false. Vânzătorii nu ezită să spună că pot să intre în contact cu eventualii cumpărători interesați. Ba mai mult, îi asigură de o discreție totală.

Dai 60 de euro, dar ești ”vaccinat”

Prețul unei astfel de adeverințe false de vaccinare este 60 de euro, aproximativ 300 de lei. “Pe Telegram circulă, în anumite grupuri, o ”ofertă” pentru falsificarea adeverinţei de vaccinare, care ar certifica faptul că deţinătorul a trecut prin acest proces.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbim despre falsificarea unui document, acţiune ce atrage automat consecinţe penale. Cei care falsifică aceste adeverinţe riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, iar beneficiarii se pot alege cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală, pentru uz de fals”, avertizează CERT-RO, într-o postare publicată, marţi, pe pagina de Facebook a instituției.

Persoanele care raportează atacuri sau încercări de atac prin mesaj către conturile de social media ale CERT-RO pot transmite datele despre incident şi la adresa de e-mail alerts@cert.ro pentru a accelera investigaţia, mai transmite sursa citată de Antena 3.

Românii pot descărca legal certificatul verde

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat  adresa site-ului de unde, începând cu 1 iulie, va putea fi descărcat certificatul verde, necesar cu precădere pentru călătoriile în străinătate. Oficialul a menționat că guvernul pregătește legislația aferentă. Însă vor exista și alte modalități prin care cetățenii vor putea ajunge în posesia documentului, de exemplu va putea fi luat de la direcțiile de sănătate publică sau de la medicii de familie. Se va organiza și un call center, dar și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții.

Totuși, Organizația Mondiale a Sănătății (O)MS) a anunțat, joia trecută, că își menține dezaprobarea față de necesitatea dovezii de vaccinare anti-Covid-19 pentru călătoriile internaționale.