Câți ani poate trăi un om? Care este „limita absolută”: Șansele de supraviețuire scad cu 50% când atingi această vârstă

Câți ani poate trăi un om? Care este „limita absolută”: Șansele de supraviețuire scad cu 50% când atingi această vârstăSursa: Arhiva EVZ

Există o limită a duratei de viață? Pe măsură ce timpul trece, oamenii de știință au descoperit că longevitatea vieții umane scade. Un nou studiu, însă, lansează o idee foarte controversată. Cea mai vârstnică persoană a trăit pe Terra până la 122 de ani. Omul ar putea să ajungă, teoretic, să trăiască până la 108 ani, moment în care șansele de existență scad cu 50%, indică un nou studiu, relatează Business Insider.

Cel mai longeviv om de pe Terra

Până în prezent, cea mai longevivă persoană a trăit 122 de ani, 5 luni și 14 zile. Este vorba despre Jeanne Calment, din Franța, care a decedat în anul 1997. În ciuda progreselor medicale și tehnologice din ultimul sfert de secol, niciun om nu a reușit să depășească această limită. Chiar dacă din punct de vedere statistic, ar fi posibil.

În ultimii 100 de ani, speranța medie de viață a omului a crescut cu 10 ani, teoretic. Practic, însă, mulți biologi susțin că extinderea vieții omului în prezent este imposibilă.

Șansele supraviețuirii scad cu 50% după 108 ani

Noi cercetări indică faptul că, începând cu vârsta de 108 ani, șansele ca omul să mai trăiască scad la 50%. „Gândiți-vă la asta ca la o monedă - când ajungeți la 108, aruncați o monedă de ziua dvs. Dacă pică cap, veți trăi până la următoarea zi de naștere. Dacă apare pajură, veți muri înainte de a împlini 109”, a declarat Anthony Davison, un statistician la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie, co-autor al studiului. „Și dacă ajungi la o zi de naștere ulterioară, probabilitatea ta de a muri nu se schimbă”, a mai adăugat el.

Această logică presupune o idee extrem de controversată, dar care nu e confirmată de realitate, anume că „nu există o limită a duratei de viață a omului” pe Pământ. Studiul arată, de asemenea, că la fiecare 9 ani, riscul ca omul să moară se dublează.

În cadrul cercetărilor, echipa lui Davison a analizat datele mortalității unor persoane care au depășit vârsta de 105 ani și alți 1.100 de oameni care au decedat la vârsta de 110 ani sau mai târziu, din 10 țări din Europa și America de Nord.

La ce ne putem aștepta în viitor

Potrivit cercetărilor, cele mai predispuse să atingă vârsta de 108 ani au fost femeile. Raportul a indicat 1 bărbat la fiecare 10 femei în acest sens. Șansele de supraviețuire de 50-50% însă, au fost aproximativ aceleași, indiferent de sex sau locație.

Davison a tras totuși atenția asupra faptului că analizele demarate și rezultatele obținute nu înseamnă că oamenii sunt nemuritori. Numărul persoanelor care reușesc să trăiască peste 108 ani se înjumătățește anual. Deci, potrivit studiului, dacă 1.000 de „supercentenari” (n.r. persoane în vârstă de 110 ani sau mai mult) aruncă „moneda”, în medie, 500 vor muri. Dintre cei rămași, un an mai târziu vor mai trăi 250.

Ne puteți urmări și pe Google News