Câteva produse consumate la micul dejun pot crește riscul apariției cancerului. Studiul cercetătorilor de la Oxford

Câteva produse consumate la micul dejun pot crește riscul apariției cancerului. Studiul cercetătorilor de la Oxford Sursa: Arhiva EVZ

Produsele de bază pentru micul dejun pot crește riscul apariției a trei cancere mortale, a fost descoperit într-un nou studiu. Produsele lactate, care includ laptele, iaurtul și brânza, sunt conducătorii bolii.

Dezvoltarea cancerului

Cercetătorii, inclusiv de la Universitatea din Oxford, au studiat o jumătate de milion de oameni din China. Unul din cinci participanți a spus că a mâncat lactate cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 70% au spus că nu le-au mâncat niciodată, au descoperit chestionarele.

Pe o perioadă de 11 ani, 30.000 dintre recruții cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani au dezvoltat cancerul.  Consumatorii obișnuiți de lactate aveau riscuri semnificativ mai mari de cancer de ficat și de sân - printre cele mai comune tipuri de cancer în China și în întreaga lume.

Pentru fiecare aport de 50 g pe zi, riscul a crescut cu 12 și, respectiv, 17 la sută, conform descoperirilor publicate în BMC Medicine. Cincizeci de grame pe zi înseamnă aproximativ două linguri mari de iaurt sau două felii de brânză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care au mâncat lactate păreau să aibă șanse mai mari de limfom, dar nu într-o măsură semnificativă. Nu a fost găsită nicio asociere pentru intestin, prostată sau orice alt tip de cancer investigat. Studiul a luat în considerare o serie de alți factori care pot afecta riscul de cancer, inclusiv vârsta, sexul, istoricul medical familial și greutatea.

Dr Maria Kakkoura, epidemiolog nutrițional la Oxford Population Health și primul autor al studiului, a declarat: „Acesta a fost primul studiu major care a investigat legătura dintre produsele lactate și riscul de cancer la o populație chineză. Sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste descoperiri actuale, pentru a stabili dacă aceste asocieri sunt cauzale și pentru a investiga mecanismele potențiale care stau la baza implicate.”

Legătura dintre produsele lactate și cancerul de sân

Cercetătorii au sugerat cum consumul multor lactate poate duce la creșterea nivelului factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-I), care promovează creșterea celulelor. Hormonii sexuali feminini din laptele de vacă pot fi în spatele riscului crescut de cancer de sân, în timp ce acizii grași saturați pot fi nefavorabili pentru ficat.

Comentând aceste constatări, dieteticianul înregistrat, Dr. Duane Mellor, de la Universitatea Aston, a spus: „Deși lucrarea sugerează un risc relativ crescut cu 12% pentru cancerul de sân la femei, acest lucru nu echivalează cu încă 12 cazuri la 100 de persoane. Acest lucru ar fi mai degrabă 1 sau 2 cazuri la o mie de oameni. Din punctul meu de vedere, acest studiu nu oferă dovezi puternice că reducerea consumului de lactate ar reduce riscul de cancer”.

Nu este clar dacă rezultatele sunt aplicabile populațiilor occidentale. Chinezii sunt mult mai puțin probabil să-și umple frigiderele cu brânză și lapte. Majoritatea adulților din China nu pot metaboliza corect produsele lactate din cauza lipsei de lactază, o enzimă cheie pentru descompunerea lactozei de zahăr din lapte.

Unele studii asupra populațiilor occidentale au sugerat că jurnalul este asociat cu un risc mai mare de cancer de prostată. „Nu există dovezi consistente că laptele și produsele lactate pot provoca cancer de sân. Avem nevoie de mai multe studii de calitate pentru a înțelege dacă există o legătură”, potrivit The Sun.