Evenimentul Zilei > Social > Câte necunoscute mai are virusul ucigaș. Răspunsul vine de la un expert român
Câte necunoscute mai are virusul ucigaș. Răspunsul vine de la un expert român

Câte necunoscute mai are virusul ucigaș. Răspunsul vine de la un expert român

Organizaţia Mondială a Sănătății a estimat, ieri, că pandemia provocată de noul coronavirus poate fi de acum gestionată în Europa fără nevoia de a închide viața socială în ansamblul său, datorită pregătirii autorităților și a cunoștințelor acumulate în ultimele luni.

Directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a declarat în cadrul unei conferințe online, că „putem gestiona virusul și menține activ economia și sistemul educativ”.

„Trebuie să ne asigurăm că adoptăm măsurile de sănătate publică potrivite pentru a permite revenirea în siguranță la școală, pentru a gestiona sezonul gripei, care se apropie, pentru a susține economiile și a aborda riscurile sporite pentru sănătate pentru persoanele în vârstă în această perioadă a anului. Pandemia de COVID-19 a creat cea mai mare perturbare a sistemelor de învățământ din istorie, afectând aproape 1,6 miliarde de elevi din peste 190 de țări, iar regiunea europeană nu face excepție. Biroul regional european al OMS organizează o reuniune virtuală pe 31 august pentru toate cele 53 de țări membre ale continentului, cu privire la redeschiderea școlilor în condițiile infecției cu COVID-19.

Vor fi discutate acțiuni concrete, pentru a ne asigura că toți copiii primesc educația adecvată într-un mediu sigur. Măsurile avute în vedere includ igiena și distanțarea fizică, crescute în mediul școlar pentru toți, precum și introducerea de măsuri ţințite rapide și eficiente, corespunzătoare circumstanțelor locale: şcoli deschise, unde nivelul virusului este scăzut, ajustarea programului școlar și limitarea numărului de elevi, acolo unde cazurile sunt mai răspândite, și luarea în considerare a menținerii închise temporar a școlilor din zonele în care transmisia comunitară este ridicată. Următorul sezon de gripă se apropie de asemenea rapid.

Acum este esențial ca țările să monitorizeze activitatea gripei, să restabilească și să consolideze măsurile-santinelă, pentru a include ambii viruși, și să promoveze vaccinarea împotriva gripei pentru grupurile de risc. Acest lucru este și mai important în acest an, deoarece trebuie să ne protejăm spitalele și să împiedicăm de a fi copleșită forța de muncă din domeniul sănătății, care se confruntă deja cu COVID-19”, a declarat Hans Kluge.

Alexandru Rafila: Sunt probabil aproape 20 vaccinuri care sunt în fază avansată de testare

În cadrul unui interviu pentru RRA, profesorul universitar Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Bună seara, a comentat aceste previziuni.

Realizator: Cât de repede vom avea un vaccin și cât de repede ar trebui să se administreze la noi în țară vaccinul antigripal? Pentru că vine toamna și se deschid școlile.

Alexandru Rafila: Să încep cu vaccinul antigripal, pentru că… – sau vaccinul gripal este numele corect, nu antigripal; vaccinul gripal este totdeauna disponibil începând cu luna septembrie, și în acest an probabil că recomandarea va fi să fie administrat cât mai rapid, pentru că probabilitatea unei coinfecții sau a unei infecții succesive cu noul coronavirus care ar putea să urmeze infecției gripale este ridicată. Şi atunci, ca să putem să ținem lucrurile sub control, cu foarte bine spunea domnul doctor Kluge, ca să nu suprasolicităm sistemul de sănătate și să apară cazuri care să fie complicate, cu sechele sau mortalitate ridicată, este bine să facem unui număr cât mai mare de persoane, mai ales celor din categorii la risc, vaccinul gripal.

Deci începând cu luna septembrie, în mod normal, el ar trebui să fie disponibil pe piață. Ăsta este răspunsul la prima dvs întrebare.
În ceea ce privește un vaccin pentru noul coronavirus, există vaccinuri – sunt probabil aproape 20 vaccinuri care sunt în fază avansată de testare. Se numesc studii clinice de fază III, care implică zeci de mii de persoane care trebuie să participe în mod voluntar la vaccinare. Urmează evaluarea eficacității vaccinului, urmărirea titrurilor de anticorpi, persistenţa acestor titruri de anticorpi şi, bineînțeles, se urmăresc eventuale reacții adverse care ar putea să apară după vaccinare. Practic, încheierea studiilor de fază III cu succes din punct de vedere al siguranței vaccinului şi din punct de vedere al eficacitații duce la obținerea unei aprobări din partea unei agenții de reglementare – în Uniunea Europeană este EMA, Agenţia Europeană a Medicamentului; în Statele Unite se numeşte FDA (Food and Drug Administration) – şi de obicei, dacă una dintre aceste două agenții certifică un vaccin, atunci este sigur că el este util, poate fi administrat fără riscuri importante și, în general, această aprobare ulterioară este extinsă și în alte țări.

Dacă vom obține un vaccin fizic până la sfârşitul acestui an, va ma dura însă până el va fi şi disponibil, pentru că disponibilitatea unui vaccin este diferită de obținerea lui ca atare, pentru că înseamnă foarte multă logistică, înseamnă fabrici care să producă sute de milioane sau miliarde de doze, înseamnă flacoane în care să fie condiţionat, înseamnă logistică de transport, şi multe dintre aceste vaccinuri vor trebui transportate congelate, atenţie, chiar la -70/-80 de grade, şi toate aceste lucruri vor întârzia disponibilitatea vaccinului – care, din punctul meu de vedere, cel mai repede ar putea să existe la jumătatea anului viitor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: