Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cătălin Harnagea, fostul șef al Serviciului Extern de Informații începe să scrie în Evenimentul zilei
Cătălin Harnagea, fostul șef al Serviciului Extern de Informații începe să scrie în Evenimentul zilei

Cătălin Harnagea, fostul șef al Serviciului Extern de Informații începe să scrie în Evenimentul zilei

Fostul șef al SIE se întoarce la pasiunea din tinerețe: scrisul la ziar. Este unul dintre cei cărora activitatea de jurnalist i-a folosit în cariera viitoare.

Cătălin Harnagea a debutat în presă în 1990, în zona de politică externă, la Jurnalul Internațional, primul cotidian de politică externă. I-a avut îndrumători pe Corneliu Vlad, Ștefan Cârje și Adrian Oros, trei mari gazetari specializați în politică externă. A urmat apoi, ziarul România liberă, unde a lucrat totcu marele jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad.

Nominalizarea lui ca șef al SIE a făcut-o președintele Emil Constantinescu, după câștigarea alegerilor în noiembrie 1996. Se spune că îl observase și studiase de mai mult timp pe jurnalistul de la România liberă și dorea în fruntea Serviciului un om abil și fără un trecut legat de DIE, fost departament al Securității.

Cătălin Harnagea a recunoscut, de altfel, că experiența din presă a fost definitorie. Într-un interviu cu Mirel Curea, la EVZ Play, fostul șef al serviciului secret, spunea ce l-a ajutat cel mai mult atunci după a fost nominalizat să preia conducerea SIE.

„O să-ți spun sincer: cei șase ani de presă m-au ajutat. Fiindcă, totuși, aș vrea să fac o diferență între Serviciul de Informații Externe și Serviciul Român de Informații. Sunt lucruri total diferite. Și-acum sunt pus în situații în care să răspund la întrebări la care nu…”.

În anul 1998, a fost pentru prima oară când SIE a fost considerat un aliat al zonei de informații din Europa. Această autorizare a fost dată de Serviciul Intern German de Contraspionaj, care dădea pentru toată zona estică rapoarte că unii sau alții pot fi considerați sau nu oameni de încredere.

În 1999, a fost pentru prima oară când un director din serviciul român de spionaj s-a întâlnit cu directorul CIA. Întâlnirea cu Cătălin Harnagea s-a produs când acesta a venit la București pentru prima oară în istoria instituției americane.

Începând din această săptămână, Cătălin Harnagea va publica opinii și analize pe site-ul evz.ro.

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: