Cât vor plăti la întreținere locuitorii din București, la iarnă. Sume astronomice, care provoacă insomnii

Cât vor plăti la întreținere locuitorii din București, la iarnă. Sume astronomice, care provoacă insomnii

La finalul anului trecut, Consiliul General al Municipiului București a stabilit creșterea prețului local de facturare la energia termică, astfel că, după ce vreme de 11 ani prețul gigacaloriei s-a menținut la 137 de lei fără TVA, conform noilor scumpiri, bucureștenii vor avea de achitat 330 de lei, fără TVA.

Astfel, putem aproxima valorile facturilor ce urmează a fi emise în sezonul de iarnă viitor. Spre exemplu, în luna ianuarie, de regulă cea mai friguroasă lună din an, costul estimat al facturii la energia termică va fi diferit, în funcție de tipul locuinței.

Cât vor plăti bucureștenii pentru energia termică în această iarnă

Pentru un apartament de două camere, în care locuiesc două persoane, consumul estimat este de 0,56 Gcal pentru încălzire și 0,14 Gcal pentru apa caldă, de unde rezultă un cost total pentru luna ianuarie de circa 242 de lei.

În cazul unui apartament de trei camere, unde locuiesc trei persoane, consumul estimat pentru luna ianuarie este de 0,67 Gcal pentru încălzire și 0,21 Gcal la apa caldă. Costul total estimat este de 305 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costul facturii la energie termică pentru o garsonieră

Pentru un apartament de patru camere, locuit de patru persoane, consumul estimat este de 0,84 Gcal la încălzire și 0,28 Gcal pentru apa caldă, rezultând un cost final de 388 de lei pentru energia termică, la un preț de facturare al gigacaloriei de 346,5 lei, cu TVA inclus.

În cazul unei garsoniere, consumul estimat pentru o persoană este de 0,39 Gcal pentru încălzire și 0,07 Gcal pentru apa caldă, adică un cost total pe luna ianuarie de 160 de lei.

Gazul are un preț plafonat în București

Conform noilor reglementări ce vizează CET-urile Elcen din Capitală, cele care produc energia termică distribuită de Termoenergetica, locuitorii din București vor plăti gazele la un preț plafonat începând din această iarnă.

Mai exact, gazul din București urmează să fie furnizat exclusiv din producția internă extrasă de Romgaz, fiind cumpărat de Elcen la prețul de 150 de lei/MWh, cu mult sub prețul pieței, dar și sub prețul plafonat pe care îl au de achitat cetățenii din București care utilizează centrale de apartament, mai exact 310 lei/MWh, cu tarife de rețea și taxele aferente, conform analizei publicate de Economica.net.