Evenimentul Zilei > Politica > Exclusiv. Exportăm băieții deștepți și la Bruxelles! „A venit șmecherul nostru Virgil Popescu, să nu se plafoneze doar ăla rusesc, să fie totul și pe curent și pe gaze”. Video
VIDEO

Exclusiv. Exportăm băieții deștepți și la Bruxelles! „A venit șmecherul nostru Virgil Popescu, să nu se plafoneze doar ăla rusesc, să fie totul și pe curent și pe gaze”. Video

În urma liberalizării dezastruoase realizate de liberali în ultimul an, România a ajuns în topul celor mai mari prețuri la gaze și energie electrică din Europa. După ce au cerut mai multe seturi de măsuri contra Rusiei, mai-marii blocului comunitar s-au trezit pe cap cu o criză energetică fără precedent, care le amenință scaunele. Ursula von der Leyen a cerut oficial plafonarea prețurilor la gaz, petrol și energie electrică, însă se pare că a avut un model bun venit dinspre București. Cu marele avantaj că umple buzunarele cui trebuie.

Economia de piaţă şi conceptul pieţei care reglează cererea şi oferta arată astăzi doar ca teorii de manual.  În realitate, marii producători, industriaşii, ba chiar şi multinaţionalele, stau cu mâna întinsă la poarta guvernului aşteptând scheme de ajutor pentru a nu da faliment.

O altă soluție este că se supun deciziilor UE de a le fi plafonate profiturile, în cazul în care fac parte din rândul celor puţini care au de profitat de pe urma creşterilor uriaşe de preţuri la energie.

Ursula von der Leyen
Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Ursula von de Layen ne anunţă ritos, îmbrăcată în culorile Ucrainei, că statele membre au obligaţia de a reduce imediat consumul de energie electrică cu 5% în orele de vârf, motiv pentru care premierul Ciucă schimbă becurile din ministere. Nimeni nu vorbeşte însă despre investiţii în noi capacităţi de producţie.

Comaroni: Suntem la zi cu băieții deștepți, suntem cei mai buni din Europa

În viziunea jurnalistului Bogdan Comaroni, liberalizarea haotică din România, care a umplut buzunarele băieților deștepți și a dus la cer facturile românilor iarna trecută, se va replica și la nivelul blocului comunitar. El l-a acuzat pe controversatul ministru al Energiei că a cerut Comisiei Europene să se plafoneze toate resursele țărilor-membre, dându-le idei liderilor de la Bruxelles în avantajul buzunarelor proprii.

„Ursula când a anunțat treaba asta, că nu se bagă plafonarea, să facă jocul cu Norvegia, cu băieții deștepți, lumea trebuie să înțeleagă acum că în Europa, pe modelul românesc, nu că ei nu ar fi avut, băieții lor deștepți din energie au zis NU cu plafonarea, să fim la liber. Apoi a venit șmecherul nostru Virgil Popescu, care a zis să nu se plafoneze doar ăla rusesc, să fie totul și pe curent și pe gaze.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Noi în România suntem la zi cu toți băieții deștepți, suntem cei mai buni din Europa. Lucrăm acum pentru băieții deștepți pentru că tot ce se reduce și reducerile astea de 5% se fac pe reducerile astea de la stat. (…)

Mai-marii UE vin cu soluții care îi îmbogățesc

Comisia Europeană a propus, prin președintele Ursula von der Leyen, plafonarea veniturilor tuturor companiilor din energie.

„Practic mecanismul e foarte simplu, se creează problema, ei o creează, cum e de pildă situația cu Ucraina, cu Putin. Ursula vorbea acolo ca la tâmpiți, deci cine a creat problema asta energetică, existând dinainte de Putin? Vorbim și cu puțin cinism, Ucraina nu era în UE, deci noi puteam să luam atitudine declarativ, să zicem că Putin e un nesimțit cu ce face acolo. Dacă nu zicea Uniunea băgăm și sancțiuni și lăsau problema internă lui Putin și lui Zelenski si cu tot ce era la nivel declarativ…

Deci dacă UE nu ne băga să punem sancțiuni (n.r. – Rusiei) și să furnizăm armament, atunci rușii nu mai aveau de ce să taie gazul, să taie toate facilitătile pentru curent și așa mai departe. Ca să înțeleagă lumea, problema e creată de UE, ea creează problema, cum a făcut cu COVID-ul, cu vaccinurile, cu tot. Acum cu becurile, urmează criza alimentară, toate vor fi la fel. Deci au creat problema, apoi sar brusc ca și cum nu ar fi făcut nimic, apoi vin cu soluții din care se îmbogățesc ei”, a comentat redactorul-șef Ziuanews.ro

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]