Exclusiv. Războiul noilor doctrine. Marile curente din Occident versus „Lumea rusă” a lui Putin. Planeta se reconfigurează. Video

Exclusiv. Războiul noilor doctrine. Marile curente din Occident versus „Lumea rusă” a lui Putin. Planeta se reconfigurează. Video

La finalul lunii august, Polonia şi Ungaria au ieșit în prima linie a criticilor la adresa hegemoniei germane. Nu e prima oară când ies la iveală disensiunile majore din UE, însă se pare că repozționările ideologice prind tot mai mult teren în toată lumea. Putin este ultimul pe listă cu recent lansata doctrină Lumea rusă, menită să justifice invazia din Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz a dat semnalul dispariţiei vocilor critice de la masa deciziilor UE, de unde şi reacţia nervoasă a polonezilor. „Polonia trebuie să slăbească UE ca instrument german și să fie gata să o părăsească pentru a bloca construcția celui de-al patrulea Reich. Dar pentru a putea face asta, trebuie mai întâi să construiască o comunitate de națiuni care să-şi respecte reciproc suveranitatea și să reziste dominației germane asupra Europei", scria recent Marian Pilka, un inflent politcian conservator polonez. Cert este că planeta fierbe din punct de vedere ideologic, sunt multe repoziționări și crize ideologie, temă provocatoare pe marginea căreia Robert Turcescu și-a rugat invitații în podcastul EVZ Play să comenteze.

Globalismul luptă pentru supremație

Jurnalistul Bogdan Comaroni a analizat cele mai actuale tendințe care marchează discursurile Occidentului, enumerând trei curente dominante. În viziunea jurnalistului, trăim o epocă în care concurența dintre curentele mai vechi sau mai noi din Occident este fără limite și fără scrupule.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ca să înțelegem de ce se ridică vocile astea, apar din Polonia, apar din Ungaria, din Turcia, din alte zone. Sunt 3 curente de bază în care ei nu se înțeleg în toate întâlnirile astea, grupul Bilderberg, Davos,  Grupul de la Roma. Primul mare curent e ăsta globalist, omenirea trebuie să meargă spre o singură forță care să gestioneze și să coordoneze practic întreaga planetă către un guvern mondial care să cuprindă sănătate, economie mondială. Guvern structurat pe organizațiile formate de acest curent neomarxist sau progresist în care OMS să devină minister al Sănătății, FAO cu agricultura. Pe structura ONU să se creeze acest curent mondial. Trimit în față grupuri, grupulețe, e Macron, lupii lor tineri prinși în curentul globalist, partea pe care joacă democrații în America. Vor să existe elita numai", a argumentat Bogdan Comaroni.

Noile discursuri au invadat lumea. Curentul suveranist câștigă teren

„Vin cei care consideră că lumea trebuie condusă de tip asociativ, NATO, Uniunea Europeană, BRICS. Vor să le exploateze pe cele mici, sunt populații utile elitei sau populații care trebuie puse la muncă. Merg pe sistemul concentric, nu trebuie să existe nimic etnic", a completat jurnalistul.

Apar apoi și au o pondere tot mai mare „statele care mârîie, nu sunt pe filiera de la Davos. E discursul lui Orban, e Trump, sunt editoriale pe zona Poloniei. E zona suveranistă, de tip alianță, curentele astea.

Sursa foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Sunt discursuri în Brazilia, Africa de Sud", a continuat Comaroni. 

„Curentul unipolar o să joace totul sau nimic fiindcă li se destramă UE"

Pe de altă parte, invitatul lui Turcescu a remarcat că deși presa românească face eforturi considerabile în favoarea unei singure direcții oficiale, în realitate Occidentul se confruntă cu o rescriere din temelii a marilor curente. „Față de ce ni se prezintă la București, ni se împachetează că lumea asta nouă e doar de la Washingon, Bruxelles, eventual Australia.

„Pe structura asta (n.r. - progresistă) principalii jucători sunt cei care doresc această lume unipolară și care au văzut-o unipolară până la un moment dat, americanii, care i-au luat în trenă și pe cei din Uniunea Europeană. Au ca etapă următoare să structureze lumea pe model colonialist (...) În primă etapă să se refacă Imperiul Britanic, e scopul pentru care Marea Britanie a ieșit din UE. (...) Partea aia unipolară, de forță o duce foarte greu, stă să se prăbușeașcă în doctrină în tot. Singura reacție e să transfere războiul în Taiwan, acolo nu mai au ce națiune să pună ca proxy. Va fi intrarea Americii direct în război cu China. Acest curent unipolar o să joace totul sau nimic fiindcă li se destramă totul, Uniunea Europeană".

Putin își justifică războiul prin „Lumea rusă"

LA rândul său, președintele Vladimir Putin a aprobat, pe data de 5 septembrie, o nouă doctrină de politică externă bazată pe conceptul de „lume rusească”. Este o noțiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenția în Ucraina, în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă. Cele 31 de pagini de „politică umanitară” (cum mai este calificat documentul), publicate la peste 6 luni de la declanşarea războiului în Ucraina, afirmă că Rusia ar trebui „să protejeze, să salveze şi să promoveze tradiţiile şi idealurile Lumii ruse”.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro