EXCLUSIV. Davos 2022: E războiul lumilor! Cum folosesc bogații planetei manipularea în numele marii resetări (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 27 mai 2022, 22:53
Forumul economic de la Davos i-a pus față în față pe doi dintre cei mai cunoscuți oameni ai planetei, nonagenarii, George Soros și Henry Kissinger care au viziuni diferite despre războiul din Ucraina. La Davos se rescriu marile jocuri geostrategice. Podcastul Evz PLAY pe tema Davos a fost despre cum văd mai marii lumii viitorul omenirii.
Robert Turcescu și invitații săi au comentat de ce este atât de important forumul mondial în complicatul context actual, căci la Davos se dă ora exactă. Henry Kissinger și George Soros, doi nonagenari cu o influență încă majoră în cercurile de putere mondiale, au lansat mesaje diametral opuse. Dacă fostul Secretar de Stat american a pledat pentru pace și nevoia ca Ucraina să cedeze ceva în fața Rusiei, miliardarul Soros a avertizat că dacă Putin nu e învins, poate începe al Treilea Război Mondial.
Americanii au folosit proiecția de putere în două moduri, ambele imorale
Sociologul Mirel Palada a comparat cele două viziuni total opuse ale nonagenarilor de la Davos și miza fiecărei direcții în contextul ei istoric, ambele având un epicentru comun, folosirea puterii în folosul propriu. „Avem două teme de discutat aici. În primul rând, e vorba despre felul în care SUA, atunci când și-au construit complexitatea și poziția de putere globală s-a bazat pe o înțelegere foarte puternică între diversele instituții de putere, printre care și serviciile secrete. Soros și Kissinger sunt de fapt exponenții unei structuri instituționale bine definite, începută în anii 50, imediat după al Doilea Război Mondial, prin care să se legitimeze proiecția de putere, să se ofere justificări teoretice și de abordare în privința acestei proiecții de putere".
Geopolitica, un mare joc de șah dus la perfecțiune de Kissinger
Expertul estimează că, la modul concret, proiecția de putere s-a văzut printr-o încrengătură foarte puternică a serviciilor secrete și a mediului de influență economic, a status quo-ului militar. Referitor la Kissinger, doctrina lui simbolizează acel curent care ignoră destul de cinic și pragmatic componenta umană.
„E un joc mare de șah și e strategie privită ca un joc mare de putere. Kissinger e un reprezentat al acestui joc de putere, amoral, dar eficient”, a mai explicat Mirel Palada. Ambele direcții reprezentate de cei doi nonagenari extrem de influenți mai au un lucru comun: imoralitatea.
Soros apelează la shaming pentru decredibilizarea Rusiei și Chinei
Pe de altă parte, miliardarul de origine maghiară George Soros a ajuns la o manipulare apropiată de perfecțiune prin sofisticata sa teorie a societății deschise, liberale, care a infestat mințile multor generații ale Europei postcomuniste, a mai subliniat sociologul.
„Discursul moralizator al acestei școli de gândire este folosit drept armă în relațiile geo-strategice. Dacă vii și declari că ești pe un cal alb, care salvează popoarele oprimate de demon, ai deja un avantaj ideologic. Soros se folosește de shaming și de proiecția de valoare, poziționarea pe un piedestal virtuos. Se folosește de acest concept al societății deschise pentru a expune adversarii geo-strategici, în cazul de față Rusia și China, într-o poziție nefavorabilă”, a conchis Mirel Palada.