Evenimentul Zilei > Actualitate > Miliardarul George Soros: Civilizația ar putea să nu supraviețuiască evenimentelor ce vor urma: Războiul din Ucraina deschide calea nenorocirilor
Miliardarul George Soros: Civilizația ar putea să nu supraviețuiască evenimentelor ce vor urma: Războiul din Ucraina deschide calea nenorocirilor

Miliardarul George Soros: Civilizația ar putea să nu supraviețuiască evenimentelor ce vor urma: Războiul din Ucraina deschide calea nenorocirilor

Invazia Rusiei în Ucraina, declanșată în februarie 2022, ar putea să reprezinte „începutul celui de-Al Treilea Război Mondial”, potrivit lui George Soros. Nu este prima dată când veteranul filantrop își exprimă o astfel de părere în spațiul public. Însă acum, fostul finanțist a avertizat în cadrul Forumului Economic Mondial că civilizația „s-ar putea să nu supraviețuiască” evenimentelor care se apropie.

Într-un atac feroce la adresa lui Vladimir Putin și a chinezului Xi Jinping la Forumul Economic Mondial de la Davos, George Soros a avertizat că regimurile autocratice sunt în ascensiune și că economia globală se îndreaptă spre o depresiune.

Filantropul, care a devenit o figură de ură pentru dreapta din SUA, a criticat-o aspru și pe fostul cancelar german Angela Merkel, pentru că s-a apropiat de Moscova și Beijing.

Civilizația actuală ar putea să nu facă față unui alt război mondial

În condițiile în care atmosfera de la Davos era deja deprimată din cauza războiului din Ucraina, George Soros a ridicat retorica sumbră la noi cote.

„Invazia ar fi putut fi începutul celui de-Aal Treilea Război Mondial, iar civilizația noastră ar putea să nu-i supraviețuiască. Ea nu a venit din senin. Lumea a fost din ce în ce mai mult angajată într-o luptă între două sisteme de guvernare care sunt diametral opuse: societatea deschisă și societatea închisă”, a declarat George Soros la Forumul Economic de la Davos.

Fostul proprietar de fonduri speculative, în vârstă de 91 de ani, a spus că valul a început să se întoarcă împotriva societăților deschise în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 asupra SUA.

„Regimurile represive sunt acum în ascensiune, iar societățile deschise sunt sub asediu. În prezent, China și Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa societății deschise”, a afirmat George Soros.

Previziunile miliardarului George Soros

El, care a condus atacul financiar speculativ ce a eliminat lira sterlină din mecanismul european de schimb valutar în urmă cu 30 de ani, a declarat că Europa a răspuns bine la criza declanșată de războiul Rusiei. Totuși, punctul slab este reprezentat acum de Germania, care sub conducerea Angelei Merkel, a devenit dependentă de petrolul rusesc.

„Va fi nevoie de mult timp pentru a pune la punct detaliile, dar Europa pare să se îndrepte în direcția corectă. A răspuns la invazia Ucrainei cu mai multă rapiditate, unitate și vigoare decât oricând în istoria sa. Dar dependența Europei de combustibilii fosili ruși rămâne excesivă, în mare parte din cauza politicilor mercantiliste duse de fostul cancelar Angela Merkel.

Ea a încheiat acorduri speciale cu Rusia pentru furnizarea de gaze și a făcut din China cea mai mare piață de export a Germaniei. Acest lucru a făcut din Germania cea mai performantă economie din Europa, dar acum există un preț greu de plătit. Economia Germaniei trebuie să fie reorientată. Iar acest lucru va dura mult timp”, a spus George Soros.

Fostul finanțist a arătat că Vladimir Putin a obținut acordul lui Xi Jinping pentru invazia rusă la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, la începutul lunii februarie 2022, dar a insistat că liderul chinez nu este atât de puternic pe cât credea.

„Xi adăpostește un secret vinovat. El nu a spus niciodată poporului chinez că a fost inoculat cu un vaccin care a fost conceput pentru varianta originală Wuhan și care oferă foarte puțină protecție împotriva noilor variante”, s-a exprimat George Soros.

Xi nu va obține un nou mandat la conducerea Chinei

Xi nu a putut „să se dezvinovățească” pentru că se afla într-un moment delicat al carierei sale: „cel de-al doilea mandat al său expiră în toamna anului 2022 și vrea să fie numit pentru un al treilea mandat fără precedent, ceea ce îl va face, în cele din urmă, conducător pe viață”.

Blocajele impuse de China pentru a combate pandemia de coronavirus au împins economia în cădere liberă, dar Xi nu a fost în stare să recunoască faptul că a făcut o greșeală, a spus el.

„Venind pe lângă criza imobiliară, daunele vor fi atât de mari încât vor afecta economia globală. Odată cu perturbarea lanțurilor de aprovizionare, inflația globală riscă să se transforme în depresie globală”, a spus George Soros la Forumul Economic de la Davos, potrivit CNN.

Contrar așteptărilor generale, Xi ar putea să nu obțină cel de-al treilea mandat râvnit din cauza greșelilor pe care le-a făcut, a prezis George Soros.

Singura șansă care a mai rămas este înfrângerea lui Putin

„În timp ce războiul face ravagii, lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să treacă pe locul doi. Cu toate acestea, experții ne spun că am rămas deja mult în urmă, iar schimbările climatice sunt pe punctul de a deveni ireversibile. Acesta ar putea fi sfârșitul civilizației noastre. Prin urmare, trebuie să ne mobilizăm toate resursele pentru a pune capăt rapid războiului. Cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este să-l învingem pe Putin cât mai curând posibil. Aceasta este concluzia”, a spus filantropul George Soros.