Războiul din Ucraina. Reproșuri rare la adresa lui Putin din partea unui aliat: „Eu chiar ucid. Dar omor criminali, nu omor copii și bătrâni”

Războiul din Ucraina. Reproșuri rare la adresa lui Putin din partea unui aliat: „Eu chiar ucid. Dar omor criminali, nu omor copii și bătrâni” Sursă: Vladgalenko | Dreamstime.com

Critici surprinzătoare la adresa lui Vladimir Putin! Un șef de stat, aliat al liderului de la Kremlin, i-a reproșat celui din urmă crimele pe care le-a comis în Ucraina, țară invadată la finalul lunii februarie. Deși Vladimir Putin a fost un idol al său, președintele a susținut că, în ciuda faptului că și el este criminal, nu ucide copii și vârstnici nevinovați. Iată cuvintele care au făcut furori pe scena internațională!

Vladimir Putin a fost aspru criticat pentru crimele comise în Ucraina de către Rodrigo Duterte. Cunoscut drept un „pedepsitor”, în parte datorită sângeroasei sale campanii anti-drog, președintele filipinez - care îl numește în mod deschis pe Vladimir Putin un idol și un prieten - a declarat că, deși amândoi au fost numiți criminali, el nu ucide copii și vârstnici.

Prietenul lui Putin condamnă războiul din Ucraina

Liderul filipinez și-a exprimat pentru prima dată reproșurile cu privire la războiul Rusiei în Ucraina în cadrul unei întâlniri săptămânale televizate cu principalii oficiali ai cabinetului, difuzată marți, în care a acuzat conflictul militar de trei luni pentru creșterea prețurilor globale ale petrolului, care a afectat multe țări, inclusiv pe a sa.

Rodrigo Duterte a declarat că este îngrijorat de stabilitatea aprovizionării cu petrol a țării sale, în condițiile în care războiul din Ucraina continuă să facă ravagii și să provoace instabilitate la nivel mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt pe cale de dispariție și nu știu cum să rezolv problema. Trebuie să rezolvați războiul dintre Ucraina și Rusia înainte de a putea vorbi chiar și despre revenirea la normalitate”, a spus Rodrigo Duterte, calificând invazia drept război împotriva unei „națiuni suverane” și neagreând eticheta de „operațiune militară specială”.

A omorât Rodrigo Duterte oameni nevinovați?

Președintele filipinez s-a delimitat de comportamentul omologului său rus, acuzându-l pe acesta de crime și susținând că face partea dintr-o lume diferită de a sa.

„Mulți spun că Putin și cu mine suntem amândoi ucigași. Eu v-am spus de mult timp, filipinezilor, că eu chiar ucid. Dar eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni. Suntem în două lumi diferite”, a afirmat Rodrigo Duterte.

Ocupând scaunul de președinte timp de șase ani și urmând să se retragă pe data de 30 iunie 2022, Rodrigo Duterte a prezidat o campanie brutală de combatere a drogurilor care s-a soldat cu peste 6.000 de morți, majoritatea suspecți mărunți.

Grupurile pentru drepturile omului au citat o rată a victimelor mult mai mare și spun că oameni nevinovați, inclusiv copii, au fost uciși în campania pe care Rodrigo Duterte promite să o continue până în ultima zi a mandatului său.

Campania anti-drog, posibilă crimă împotriva umanității

Curtea Penală Internațională a deschis o anchetă privind campania antidrog ca posibilă crimă împotriva umanității - o anchetă care a fost suspendată temporar după ce Filipine a înaintat o cerere de amânare în anul 2021.

Rodrigo Duterte și oficialii săi din poliție au negat că au sancționat execuțiile extrajudiciare în campania împotriva drogurilor ilegale, dar președintele a amenințat în mod deschis cu moartea suspecții de droguri.

De asemenea, el a făcut o încercare nereușită de a reimpune pedeapsa cu moartea în cea mai mare națiune romano-catolică din Asia pentru a-i descuraja pe traficanții de droguri și alți infractori.

Când a preluat funcția în 2016, a întins mâna către Rusia și China pentru comerț și investiții și pentru a extinde cooperarea militară, în timp ce a criticat adesea politicile de securitate ale Washingtonului, vechiul aliat din tratat al Manilei.

Relația dintre Filipine și Rusia, în timpul mandatului lui Duterte 

Rodrigo Duterte a vizitat Rusia în 2017 și 2019 pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, dar și-a scurtat prima vizită după ce luptătorii aliniați ISIL (ISIS) au asediat orașul Marawi din sudul Filipinelor în timp ce el era plecat împreună cu secretarul său pentru apărare și șeful Statului Major al armatei.

La mai mult de o săptămână după ce forțele rusești au lansat o invazie la scară largă în Ucraina, Filipine a votat în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care condamnă războiului rus.

Filipine a făcut apel la protejarea civililor și a infrastructurii publice din Ucraina, deși Rodrigo Duterte s-a abținut să îl critice puternic pe Vladimir Putin și a declarat că va rămâne neutru în conflict.